Начало / Любопитно / Анимационните герои Том и Джери се появяват на екран на 20 февруари

Анимационните герои Том и Джери се появяват на екран на 20 февруари

product_2606

Анимационните герои Том и Джери, любимци на малки и големи от поколения, се появяват на телевизионен екран за пръв път на 20 февруари 1940 година. Сладките истории със безбройните безуспешни опити на котката Том да улови мишката Джери са дело на аниматорите Уилям Хана и Джоузеф Барбъра. Любопитен факт е, че първоначално котката се казвала Джаспър, но понеже било прекалено дълго, го прекръстили на Том. А пък пълното име на Джери е Джералд Маус.

До 1958 г. епизодите са продуцирани от „Метро Голдуин Майер”, когато се закрива анимационното студио в компанията. През 1961 г. „Метро Голдуин Майер” продава правата на знаменитата анимация на пражкото студио „Рембранд Филмс”, което пуска 13 серии на Том и Джери. Те обаче са признати за най-лошите в цялата история на филмчето.

През 1963 г. Том и Джери отново се връщат в Холивуд – в студиото на Чък Джонс „Sib Tower 12 Production”. През 1975 г. „Хана-Барбъра” отново започва да продуцира котката и мишката, а последните епизоди за вечната им гонитба са заснети през 1990-1993 г.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...