Акценти
Начало / Спорт / Анатоли Атанасов отново спечели Купа „Евроинс“ в Плевен

Анатоли Атанасов отново спечели Купа „Евроинс“ в Плевен

За трета поредна година 17-годишният състезател на СКШ „Плевен 21“ успя да натрупа най-много точки за генералното класиране във веригата шахматни турнири Купа „Евроинс“ в Плевен. Годишният приз му бе връчен на официалното закриване на Третия турнир за 2012 година, който се проведе на 8 и 9-ти декември в клуба на бул. „Скобелев“ 20. Анатоли получи купата лично от директора на застрахователната компания Емил Трифонов, който вече четири години съдейства финансово за провеждането на веригата. Плевенският шахматист се класира първи с общ сбор от 55 точки в трите състезания на турнира през годината. Втори остана носителят на Купа „Евроинс “ за 2009 година Мартин Дяков с 50 точки, а третото място спечели Дарио Дерешки с 46 точки.

Общо 30 участници от Плевен и Велико Търново се включиха във финалния турнир за тази година. Те се състезаваха в две групи – група „А“ за състезатели с българско ЕЛО под 2 200, и група „Б“ – за начинаещи шахматисти.
Убедителна победа в „А“ турнира с актив от 6 точки постигна 15-годишната плевенчанка Симонета Иванова, състезателка на ШК „Михаил Тал“ – Червен бряг. Многократната държавна шампионка за девойки спечели в началото на месеца и втория турнир от националната верига „Млад гросмайстор“, провел се в Плевен. След нея са нареди опитният Цако Иванов с 5,5 точки, а за третата награда се пребори Лъчезар Неделушев, натрупал 5 точки.
Наградата за най-добре представила се шахматистка получи Доротея Нанчева с 4 точки, а за трети път през годината малката купа до 12 години спечели Давид Цветанов с актив от 3,5 точки. С грамота беше награден 8-годишният Кристиан Григоров, който със събраните 2,5 точки изпревари своите връстници.

В групата на начинаещите в конкуренцията на 12 деца, състезанието спечели второкласникът от НУ“ Христо Ботев“ Мартин Габърски със 6 спечелени партии. Победата осигури на младия състезател правото да  се състезава занапред в група „А“. Със същия точков актив, но с по-лоши допълнителни показатели втори остана Михаил Кирков, а за третата награда се пребори Емил Найденов, спечелил 5 победи. Най- малкият участник в надпреварата беше 6- годишният Иван Червенков, който се нареди на пета позиция с 4 точки и получи грамота.

На закриването на турнира  със специален трофей бе награден Давид Цветанов, който бе избран от ръководството на СКШ“Плевен 21″ за Шахматист на годината. Дванадесетгодишният състезател на плевенския клуб през тази година стана двукратен държавен шампион по класически шах, носител на Национална купа „Полипост“, сребърен медалист с националния отбор на Балканиадата в Черна гора, бронзов медалист с отбора на юношите  до 16 години на СКШ“Плевен 21″, първи на детския турнир „Янтра днес“ във Велико Търново, спечелил 6 турнира от клубната верига „Млади надежди“ и участник на Световното първенство в Словения.

Прочетете също:

Отлично представяне на националното първенство за плевенските състезатели по шотокан карате-до

Състезателите на шотокан карате клуб „Спартак 14“ се представиха отлично в Националното първенство за 2022 ...