Начало / Култура / Акад. Антон Дончев дари наградата си за най-добър роман от Фондация „Пелин Пелинов”

Акад. Антон Дончев дари наградата си за най-добър роман от Фондация „Пелин Пелинов”

Големият български писател акад. Антон Дончев е носителят на Голямата награда за най-добър роман в периода 2011-2015 г. на Фондация „Пелин Пелинов”. Той получи отличието за своята трилогия „Сянката на Александър Велики”, съобщават от пресцентъра на Община Плевен.

Голямата награда – грамота и сумата от 5000 лева, връчи на акад. Антон Дончев кметът Георг Спартански. „В присъствието на такива титани на словото мога единствено да замълча и да попивам от мъдростта им“, каза в обръщението си кметът. „Страната ни ежедневно трябва да се съзидава, тухла по тухла, и всеки от нас трябва да има своя принос. Затова дарявам паричната си награда поравно на библиотеката на Българската академия на науките и на Бачковския манастир”, каза в отговор авторът на „Време разделно”.

Георг Спартански Антон Дончев

Трилогията „Сянката на Александър Велики” е достойна за Нобелова награда, подчерта Пелин Пелинов, а нейният автор е пример за това, че ако не можем да умрем за България като Ботев на Вола, можем да бъдем нейни достойни строители. Фондацията отличи и посветената на творчеството на нейния председател книга на Марин Кадиев, оглавяващ Съюза на независимите писатели у нас.

Пелин Пелинов

Връчването на призовете се състоя в „Червения салон” в село Върбица, където е седалището на фондацията, и съвпадна с 80-годишния юбилей на нейния учредител и председател – писателя Пелин Пелинов, Почетен гражданин на Плевен. Специално за събитието пристигнаха акад. Константин Косев, акад. Ангел Гълъбов, проф. Стефан Дойнов, поетът Найден Вълчев, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, проф. Кирил Мескин, директорите на ВИМ доц. Милко Аспарухов и на РИМ – Плевен Владимир Найденов, директорът на ДКТ „Иван Радоев” Илко Иларионов, много интелектуалци и общественици, приятели и гости на юбиляря.

По повод юбилея Георг Спартански връчи на Пелин Пелинов плакет на Община Плевен.
Георг Спартански Пелин Пелинов

Прочетете също:

Отдават под наем части от общински имоти в детски и учебни заведения в Плевен

Да се проведе публично оповестен конкурс и търг за отдаване под наем на части от ...