Акценти
Начало / Култура / Авторски етноджаз и импровизации подариха на плевенчани музикантите от група „Ом”

Авторски етноджаз и импровизации подариха на плевенчани музикантите от група „Ом”

Група "Ом"

Дъждовната събота не попречи на почитателите на първата българска етно-амбиент група „Ом” да съпреживеят музикалното пътешествие в света на хармонията в Арт център – Плевен. Музикантите създадоха почти магична атмосфера, а произведенията влязоха в приятна симбиоза с произведенията на изобразителното изкуство в галерията.

Звучаха авторски композиции на създателя на проекта Николай Иванов  в стиловете етно, джаз, ню-ейдж, амбиент, сакрална музика и минимализъм, както и импровизации.

Николай Иванов

Почитател на Изтока, Николай Иванов търси онова съчетание на стилове в глобалния свят, което води навътре в себе си. В свят, в който звуковият фон е предимно агресивен и отдалечаващ от собствените сетива. Той не спира да се диви пред провокацията и неизчерпаемата енергия на българския фолклор, който завладява чужденците и ги кара да го заобичат като нещо феноменално и извънземно, призна за infopleven той. Философ и вечно търсещ, той е свирил на най-невероятни места по света, включително в Индия, Непал, Африка. Участвал е и в множество необикновени музикални проекти. И не спира да се диви на факта, че навсякъде по света среща българи, готови да съпреживеят неговото изкуство. През 1996 година заедно с трима български музиканти „Ом” осъществяват най–високия концерт в света, регистриран в Гинес (Калапатар, 5345 м под Еверест).

Група "Ом"

По думите на Николай Иванов българската публика е много капризна, но не заради натрупани музикални познания и високи очаквания, а заради чисто характерови особености на гена ни. Такова парадоксално същество като балканеца няма, смята Иванов, като не пропуска да отбележи и невероятната космическа сила на българския фолклор, която шокира с необяснимия си заряд хората по целия свят.

Прочетете също:

Премиерата на „Грозното пате” – пореден успех за Балетната школа на читалище „Съгласие”

Пред ентусиазираната публика, изпълнила зала „Емил Димитров”, снощи с голям успех беше представена премиерата на ...