Начало / Общество / За първи път – без услуги на външни фирми за зимното почистване и поддържане в Левски

За първи път – без услуги на външни фирми за зимното почистване и поддържане в Левски

Община Левски за първи път ще разчита на собствени сили и техника за почистването и поддържането на пътищата през зимата. Това каза пред журналисти кметът на общината Любка Александрова.

По думите й, техника има достатъчно, тази година са закупени нов трактор, гребло, торачка, която ще разхвърля луга. Има и други машини, които са използвани като помощни през миналата година и за които в момента е открита поръчка за нови гребла. “Снабдили сме града с пясък и луга и очакваме зимата”, каза кметът на Община Левски.

Пред журналисти Любка Александрова обясни, че не е привърженик на това когато общината разполага с необходимите средства, да сключва договори с външни фирми и да плаща излишни средства. Няма и общинска администрация, която да е по-доволна от услугите на външната фирма, няма как да се контролира освен със заплаха за прекратяване на договора. Един от отделите в община Левски – Благоустройство и комунално стопанство, ще осъщества дейността по зимното почистване и поддържане.

Общината ще чисти в град Левски и село Варана, а всеки кмет на останалите 11 населени места в общината има правомощия да си намира сам кой да чисти през зимата. Ръководството на местната администрация след това одобрява цената на услугата преди сключване на договора. По думите на Любка Александрова, така е по-удобно, защото обикновено става дума за техника от селските кооперации и няма защо хората да чакат да дойде техника от Левски, която ще им изчисти.

15 хил. лв. е държавната субсидия за зимно почистване в Община Левски, но на практика дейностите излизат много повече. Така например за почистване на град Левски от снегове и ледове миналата зима са платени около 32 хил. лв., приблизително толкова средства са били необходими и за почистване на селата. Въпреки немалката сума, Любка Александрова обеща, че и тази зима проблеми няма да има и пътищата в общината ще са почистени.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...