Начало / Общество / Бивши възпитаници на Езиковата се върнаха в училище като част от Младежки екип Европа

Бивши възпитаници на Езиковата се върнаха в училище като част от Младежки екип Европа

Трима възпитаници на Плевенската Гимназия с преподаване на чужди езици випуск 2009 се върнаха в училище, за да проверят какво знаят сегашните десетокласници за Европейския съюз, неговите структури и институции. Полина Цветанова, Виолета Атанасова и Виктор Геков са студенти в четвърти курс в Софийския университет и са сред 24-имата млади българи, които бяха избрани да станат част от Младежки екип Европа (Team Europe Junior).

През месеж февруари Европейската комисия чрез представителството си в България организира конкурс за участие в младежкия екип, част от информационната мрежа „Европа директно“ в България. Основна задача на младежите е да участват в инициативата „Отново на училище“, която стартира в началото на учебната година.

Тримата бивши възпитаници на Езиковата гимназия посетиха Европейската комисия в Брюксел, където участваха в обучение по европейски теми и по комуникационни умения и получиха сертификат за участие в комуникационните дейности на ЕК в България.

Полина, Виолета и Виктор представиха програмите, по които може да се осъществява обмен – Еразъм, Грюндвиг, Леонардо да Винчи и Коменски, създадени по европейска инициатива. Младежите разясниха на учениците повече за доброволчеството и как днешните ученици могат да участват в различните програми и работата по проекти, финансирани от Европейския социален фонд. По време на срещата с доброволците от Team Europe Junior беше проведена и викторина, свързана с основни познания за ЕС.

Една от основните ни инициативи е всеки от нас да се върне в старото си училище и тъй като ние сме бивши възпитаници на Езиковата гимназия – ето ни тук, обясни Полина, която е учила в паралелка с испански и английски. Сега е студентка по европеистика в Софийския университет и има интерес към подобни доброволчески инициативи, участвала е и в проекти, което й дава възможност да сподели с учениците своя опит. И именно той е основанието й да твърди, че има уникални възможности за учениците, за които те просто не знаят. В Гимназията с преподаване на чужди езици сериозно се работи по различни европейски проекти, това е и единственото училище, което в един програмен период има два одобрени проекта по Коменски. Но има и много възможности, насочени към отделния ученик, към студента в бъдеще, за които учащите не знаят.

Полина е преценила за себе си, че иска и може да остане в България. По няколко програми имаш възможност да участваш в обмен, да подобриш владеенето по език, да видиш какво е образованието в чужбина, което да ти даде реална представа какво можеш да очакваш, ако избереш магистратура в чужбина. Тоест, можеш да сравниш, което е необходимо, за правилен избор, обяснява девойката. Била е в Мадрид за един семестър през миналата година по “Еразъм” и е много доволна. А видянотот й дава основание да твърди, че образованието в България е добро, въпреки най-големите му недостатъци у нас – администрацията и материалната база.

Виолета и Виктор са завършили паралелка с английски и немски, в момента и двамата са студенти в Юридическия факултет в Софийския университет. Виолета участва в Младежки екип Европа, защото би се занимавала с международно право, което счита за много интересно. Не на последно място във все повече обяви за работа виждам графа “доброволчество”, което недвусмислено означава, че работодателите искат да сме участвали в проекти на наднационално ниво. Пък и ми хареса екипа и затова участвам, допълва Вили. В гимназията е участвала в проекти, ръководени от Мариана Крачунова. Студентката е категорична, че преди и след влизането на България в ЕС Езикова гимназия изглежда много различно. Най-малкото – разликата във външния вид на училището и на класните стаи е огромна и няма място за сравнение. Същото важи и за духа на училището – щом и директорът, и учителите, и учениците приемат подобни инициативи с отворени обятия, това означава, че има разлика

В разговора се намесва и Виктор, също студент 4 курс в Юридическия факултет и обяснява, че се е включил в Младежкия екип, защото осъзнава колко е важно да знаеш какви варианти имаш в живота, да знаеш какъв път можеш да поемеш, какво полезно можеш да извлечеш и от какво можеш да се възползваш. Това казваме и на учениците – да, сега те са все още с друг “манталитет”, но е добре да знаят, че въпреки че са само в 10 клас има такива възможности, от които трябва да се възползват. Защото ще ги имат най-много до времето, в което са студенти, но след това вече нямат да имат този шанс да излязат навън и да видят, казва мъдро Виктор. Той самият само веднъж и за два дни бил в чужбина, но признава, че се изненадал от себе си и най-вече от това, че му правят впечатление неща, за които никога не е мислил, че ще го впечатлят. За това е на мнение, че е хубаво учениците да се възползват от възможностите – да отидат, да видят, защото това определено ще им помогне по-нататък да преценят по какъв път ще поемат и с какво да се занимават в живота си. За днешните 10-окласници Виктор казва, че са много по-надъхани от времето, когато той е бил на годините им, по-интересно им е всичко, което се случва. Много важно е и още нещо, което прави впечатление – ученици и учители работят като приятели, като един тим за постигането на обща цел – да просперира училището.

След първата от този род среща, до края на октомври всички ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици в Плевен ще имат възможност да се запознаят с разгледаните теми. Участниците в СИП по гражданско образование подготвят презентации и материали, с които ще запознаят съучениците си – основно от 10 и 11 клас. От 15 до 19 октомври пък във всички класове на гимназията в часовете на класа ще се разглеждат европейските инициативи и програми, структури, фондове.

На снимката: вляво е Виолета, в средата – Виктор, Полина е отдясно

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...