Акценти
Начало / Здравеопазване / Акад. Богдан Петрунов: Поленът на тревите, а не пухчетата от тополите, причинява алергия. Алергичната ваксинация – акцент в лечението на полинозата

Акад. Богдан Петрунов: Поленът на тревите, а не пухчетата от тополите, причинява алергия. Алергичната ваксинация – акцент в лечението на полинозата

Акад. Богдан Петрунов е един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България и по света. Завършил е Медицинския факултет в София през 1960 г. като първенец на курса. Специализирал е алергология и имунология в Чехословакия, Англия, Франция, Холандия и САЩ. Създател е на първата в България лаборатория по алергия. Неговите основни научни интереси са свързани с изучаването на алергизиращите фактори и алергенните препарати, тяхната имунологична характеристика и механизъм на действие в човешкия организъм, влиянието на въздушното замърсяване върху имунологичната реактивност и алергизацията.

Акад. Петрунов е директор на Националния център по заразни и паразитни болести (1993-2009 г.). Дългогодишен преподавател по имунология и алергология в Медицинския университет в София. Изнасял е лекции в Русия, САЩ, Чехия, Канада, Китай, Австралия, Тайван, Индия, Куба, Либия и др. Експерт към СЗО по алергология. Един от първите носители на почетния знак на БЛС за висок професионализъм (1995 г.);Лекар на годината (2006 г.).

– Академик Петрунов, защо през пролетта има бум на алергични прояви?

– Пролетта носи много радост – тя е слънце, разходки сред природата. Но за не малка част от хората – не по-малко от 10 процента, дори и повече, които страдат от така  наречената полиноза, пролетта е може би най-неприятният сезон . Полинозата е алергично състояние, което се изразява в свръх реакция към цветния прашец. Конкретно за България от най-голямо значение е поленът на житните и тревните растения. Много често, когато започват оплакванията от поленовата алергия, хората я свързват с пухчетата от тополите. Обвиняваните тополи, обаче нямат никакво отношение към проблема. В случая става въпрос за механично дразнене. Истинският проблем е в микроскопичния тревен прашец, който вдишваме и получаваме алергичната реакция. България е много благоприятна по отношение на метеорологични фактори за разпрострпанение на поленовата алергия. Тя обичайно започва в началото на апприл и продължава през май-юни. След това има втори тласък през септември-октомври, когато започват да цъфтят така наречените къснолетни видове, като копривата.  Ето защо в България поленовата алергия е много сериозен проблем.

–  Какви са последните тенденции в предотвратяването на острите реакции при хора с алергии?

– Преди дни се върнах от Ню Йорк, където участвах в Световния конгрес по астма и хронични белодробни болести. Основният проблем, който се разисква там, беше именно поленовата алергия. Основният акцент сега пада върху доброто провеждане на специфичната имунотерапия. Да бъде имунизиран човек, ако мога така да се изразя, срещу полена, причинител на алергията. В България разполагаме с най-високо ниво симптоматични лекарства против алергия.Но симптоматичното лечение не решава проблема. Смисълът е лечението да бъде причинно, а това става само с провеждането на имунотерапия. Дори вече я наричат алергична ваксинация. Тя се приготвя от специални алергенни препарати, получени от причинителите на алергиите – поленови зърна, микрокърлежи от домашен прах, плесенови спори. След като болният се диагностицира и се открие точният причинител на алергията, се провежда тази специфична имунотерапия, което за момента се смята за най-доброто лечение, тъй като е единственото насочено срещу причините, а не срещу проявите на болестта.

В това отношение в България трябва да се гордеем, защото в никакъв случай не отстъпваме на високото европейско ниво. Специфичната имунотерапия се прилага вече 40-45 години в България, произвежда се висока гама алергенни препарати за диагностика и лечение, въз основа на които се крепи цялата имунология в България. И българският алергичен пациент може да намери най-висока компетентна помощ, заявявам категорично това.

– Защо се увеличават хората с астматични проблеми?

– Една от основните форми на алергичното заболяване, може би с най-голямо разпространение и с най-голямо здравно и социално значение е точно белодробната астма. В България не по-малко от 10 процента от населението страда от бронхиална астма. В света този процент достига до 15-20  процента в зависимост от климатичните условия на страната. Бронхиалната астма е класическа проява на алергично заболяване. Основният фактор за увеличаването на случаите на бронхиална астма е замърсяването на околната среда.Вече е категорично доказано, че увеличаването на серен двуокис, въглероден двуокис, азотни окиси води до пряко стимулиране на клетките, които произвеждат алергични антитела в организма. Другият категорично доказан фактор за бронхиалната астма е тютюнопушенето, което води и до следващия етап на бронхиалната астма – хроничната обструктивна белодробна болест /ХОББ/. Това е колосален проблем. На Световния конгрес в САЩ изнесоха статистика, че ХОББ е на първо място в света по смъртност. Което означава, че изпреварва сърдечно-съдовите заболявания и онкологичните заболявания. Оказва се, че ХОББ е страхотен бич. И никакво съмнение няма, че в България броят на болните също се увеличава.

– Какъв е вашият съвет към хората с алергия?

– Може да звучи банално, но задължително ще го кажа – обръщане към лекар специалист и в никакъв случай да не се предприема самолечение. Специалистът е този, който ще назначи така нареченото контролирано лечение на астмата, при което пациентът ще води живот, без никакви усложнения. Докато неконтролираната астма може да доведе до тежки усложнения, едно от които е вече споменатият ХОББ. Добрата диагностика и доброто лечение прави алергията напълно преодолимо заболяване и дава възможност за воденето на нормален живот.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...