Начало / Общество / Честват 70 години летателна дейност на летище Долна Митрополия

Честват 70 години летателна дейност на летище Долна Митрополия

Тържествено честване на 70-годишния юбилей от началото на летателната дейност на летище Долна Митрополия ще се проведе днес във ВВУБ „Георги Бенковски”. Това съобщават от базата. Тържествата ще започнат от 14 часа в Дом на културата на ВВУБ „Георги Бенковски”. Програмата включва парад на униформите във Въздушните войски от периода 1942-1944 год. с участието на представители от регионален клуб „Традиция” от Плевен и София; доклад за началото на летателната дейност и приноса на Изтребителната школа за висш пилотаж за защита на националния суверенитет. Гости и домакини ще чуят и поетичен рецитал от поетесата Детелина Павлова, дъщеря на ветеран – летец от разузнавателния орляк и племенница на геройски загиналия при защитата на София на 10.12.1943 г. майор Павел Павлов. Специално за юбилея ще има и изнесена музейна експозиция и изложба на старинни оръжия, а на финала ще бъдат поднесени цветя пред паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг военнослужещи.

Справка с историята показва, че в изпълнение на поверителна заповед № 46/12.03.1942 год. на Командира на Въздушните войски временният командир на 6-ти изтребителен полк отдава своя заповед № 41/26.03.1942 год.В нея се обявява реда за пребазиране на земния и въздушния ешелон на новото постоянно летище Долна Митрополия. Земният ешелон под ръководството на аеротехника на школата офицерски кандидат Недялко Христов Ловджиев се пребазира с влак на 25 март 1942 год. на новото летище с готовност да посрещне самолетите на следващия ден – 26 март1942 год.

Въздушният ешелон под ръководството на капитан Добри Доневски излита в 09,20 часа от летище Марно поле и в 10,40 часа каца на летище Долна Митрополия, където е радушно посрещан от местната общественост.

Със същата заповед се обявяват командният, инструкторският състав и техническият персонал за обслужване на самолетите, както и списъкът на приетите за обучение летци.

За Командир на Изтребителната школа – Долна Митрополия е назначен капитан Добри Бочев Доневски, а за инструктори – летците подпоручик Петър Манолев, подофицер Йордан Петров и подофицер Недьо Недев.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...