Акценти
Начало / Култура / Закон и лицензиране искат сватбени агенции

Закон и лицензиране искат сватбени агенции

За приемане на закон и въвеждане на лицензиране в сватбения бранш настояват представители на този вид услуги, стана ясно по време на дискусията с експерти в рамките на откритото в Плевен Пролетно сватбено изложение. Негов организатор е Националното сдружение на сватбените услуги и агенти. Въвеждането на законодателство ще сложи ред в този бизнес и ще ограничи сивия сектор, обясни Правда Маринова, председател на сдружението. Прадставителите на бранша са категорични, че това ще доведе и до подобряване на качеството на тези услуги. Нека не забравяме, че сватбите не са само бизнес, те са естетически темел за младите хора, подчерта Маринова.

Тя беше подкрепена от литературния критик и журналист Митко Новков, според когото в днешната сватбена церемония не можем да говорим за цялостна българска традиция, но наистина има темели, които я правят по-красива  и все  пак по-българска. Във всеки един момент традицията се сблъсква с модерното и точно в традицията е способността на културата да оцелява, затова не трябва да я превръщаме в някаква догма, а да вземем естетичното от нея, допълни етнографът Галин Георгиев. Според него, през последните години е станало модерно да следваш традициите, което има своята много добра страна. Представители на сватбени агенции споделиха, че все повече млади двойки искат в сватбения им ритуал да присъстват такива типични за българската сватба моменти като посрещането на младото семейство от свекървата, захранването с мед от свекървата, булчиното хоро, вземането на откуп за булката, наред с европейските заемки като рязането на горлямата сватбена торта, хвърлянето на букета на булката.

Пролетното сватбено изложение ще продължи днес и утре в залите на Художествена галерия „Илия Бешков”. Днес са предвидени дегустации на вина, различни  презентации – на сватбена музика, на ресторанти, на фирми за фото- и видеозаснемане. От 17 часа е дефилето на булчински рокли под мотото „Ще бъда в бяло”. За посетителите ще е любопитна и изложбата на сватбени рокли от 70-те и 80-те години на миналия век, наречена „С нея бях щастлива”.

Утре изложението ще продължи с презентация на сватбен кетъринг и на аранжировка на сватбена украса, а от 13 часа е представянето на сватбени аксесоари с акцент върху булчинските накити.

Час по-рано – в 12 ч., ще настъпи времето за обявяване на наградите. Най-голямата е „Храбри младоженци”, която е за смелчаците, които решат да сключат граждански брак по време на изложението. Ще бъдат обявени и победителите във фотоконкурса „Неизабравими моменти”, включващ сватбена фотография.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...