Начало / Култура / Каталог „Римска бронзова пластика” ще събере най-добрите образци от фонда на Регионалния музей в Плевен

Каталог „Римска бронзова пластика” ще събере най-добрите образци от фонда на Регионалния музей в Плевен

По повод 110-та годишнина на музейното дело в Плевен  ще бъде издаден каталог „Римска бронзова пластика от фонда на Регионален исторически музей – Плевен”. В него ще бъдат събрани най-добрите образци от бронзовата пластика, които са особено ценни и заради това, че са изработени в местни ателиета, много от които в античния град Улпия Ескус, каза за infoPleven Петър Бънов, ръководителят на отдел „Археология” към Регионалния исторически музей.

Той подчерта, че Регионалният музей има експонати, с които би се гордял всеки музей. Такъв експонат е Вълчитрънското съкровище, макар че оригиналът никога не е съхраняван в Плевенския музей. През декември 1925 г. със съдействието на археолога Иван Велков  то постъпва в Националния археологически музей. В Плевен е представено много добро копие на съкровището. То е открито случайно при копане на лозе и известно време един от най-ценните съдове, силно патиниран, е служил за поилка на животни. Но когато патината паднала, се открил блясъкът на златото и братята, открили находката, разбрали, че става въпрос за нещо наистина ценно, припомни накратко историята на съкровището Бънов. Вълчитрънското съкровище е най-голямото златно съкровище, познато на българската  археология. Общото му тегло е 12.5 килограма чисто злато. Най-впечатляваща е голямата чаш с две издължени дръжки, чието тегло е 4.5 килограма чисто злато.

В Плевенския музей се съхранява  и уникална златна тракийска купа от ХІІ-ХІІІ век преди Христа, която няма аналог.Сред експонатите на музея е съкровището от Бохот, което съдържа един меден съд и девет купи за пиене на вино. Другото съкровище е от Голяма Брестница с един голям сребърен съд и чаши за пиене във формата на малки черпачета. Едно от големите съкровища на Втората българска държава е Никополското съкровище, което се свързва с прочутия никополски род Балина.Част от него се съхранява в Националния археологически музей и то е едно от най-представителните средновековни съкровища там, каза Петър Бънов. Част от това съкровище е в Плевенския музей, а друга част – в музея в Никопол.

Музейната експозиция на Регионалния исторически музей в Плевен е определяна от специалистите като образец за музейното дело и вече 29 години след откриването й продължава да се счита за една от най-добрите в страната не само заради художественото й оформление от художника Злати Чалъков, но и като обхват на културни ценности, представящи историческото развитие от древността до днес.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...