Акценти
Начало / Общество / Паметник на Ботев откри Цецка Цачева в село Брестовец

Паметник на Ботев откри Цецка Цачева в село Брестовец

В голям общоселски празник се превърна днешният 16 февруари в Брестовец, където председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри паметник на Христо Ботев. На този ден в селото отбелязват 135 години от Освобождението му.

Горд съм, че днес, заедно с нас, пред героите на България ще се поклони и г-жа Цецка Цачева, каза в словото си кметът на Брестовец Радослав Иванов. Той подчерта, че жителите на селото помнят подвига на дедите си и следват най-важния им урок – този по мъжество, дълг, чест и служба на народа си.

В отговор Цецка Цачева изтъкна, че за нея е привилегия и чест да бъде почетен патрон на целия национален календар  послучай годишнината от Освобождението на България. „Още по-вълнуващо е, че този календар започна на 10 декември от Плевен, така както Свободата на България започва от Плевен”, изтъкна Цачева.

Преди да открие паметника на поета-революционер Христо Ботев тя каза, че има нещо много истинско и човечно, когато се изправяме пред неговия паметник, а то е, че Ботев ни единява. „Без плеадата възрожденци като Ботев нямаше да бъде възможна Руско-турската осовободителна война и България нямаше да бъде забелязана от световните дипломатически агенции и не би имало онзи революционен подем и родолюбиво-патриотично присъствие във войната”, подчерта Цачева и пожела под взора на Ботев българите да се обединят за по-хубави дни напред, за да го има българския род и България.

Бюст-паметникът на Христо Ботев е създаден през 1959 г. и до днес се е съхранявал в местното училище, което носи името на революционера. С решение на сегашното ръководство на кметството бюстът е поставен на площада пред читалището върху 10-тонна скала, докарана от каньона край Горталово.

В рамките на празничния ден в читалище „Напредък” беше открита изложба с картини от художествения фонд на Военноисторическите музеи в Плевен. Сред картините са творби на художници, работили за известни европейски списания и отразявали развитието на Руско-турската война. Цецка Цачева с интерес разгледа картините от плевенските художници Христо Бояджиев и Дионисий Дончев, участвали в създаването на Плевенската панорама, както и платната на Данаил Мицев.

Кулминация в празничния ден беше възстановката на Регионален клуб „Традиция”, които пресъздадоха гроичните сражения край Брестовец в района на укрепена застава от Четвърти блокаден участък. По време на обсадата на Плевен там е бил разположен малък лазарет. Руските войници от заставата водят водят самоотвержена отбрана на редута край Брестовец и не позволяват на главните сили на Осман Паша да направят пробив в блокадния пръстен и да напреднат към Плевен.

Празничният ден в Брестовец завърши с изпълнения на читалищни състави.

Гости на празника бяха кметът на Плевен проф. Димитър Стойков, председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов, зам.-областният управител арх. Бойко Балтаков, общински съветници.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...