Акценти
Начало / Култура / Две училища се включват в инициативата „Фортисимо в клас”

Две училища се включват в инициативата „Фортисимо в клас”

Тази учебна година вече две плевенски училища се включиха в проекта „Фортисимо в клас”, който започна диригентът Максим Ешкенази с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.

Учениците от 11 паралелки от 4 и 5 клас на Прогимназия „Цветан Спасов” и СОУ „Иван Вазов” ще се запознаят с девет музикални инструмента – цигулка, виолончело, виола, контрабас, валдхорна, флейтата, тромпет и   ударни инструменти.  В неформална обстановка по време на часовете по музика чрез интерактивни игри и забавни истории музиканти от Плевенската филхармония ще представят всеки един от инструментите.
Инициативата „Фортисимо в клас” има за цел да направи часовете по-музика по-интересни и да даде възможност на учениците да се докоснат, дори буквално, до класическата музика. А крайната цел на проекта е да възпита бъдеща просветена публика, която да пълни концертните зали в България.

По традиция учебната година на „Фортисимо в клас” приключва с концерт за учениците. Тази година те ще бъдат два – по един за прогимназия „Цветан Спасов” и СОУ „Иван Вазов”, изнесени на 28 март 2014 г. Очаква се концертите да бъдат дирижирани от Максим Ешкенази. Водещ отново ще е Ани Цолова, а солисти – Чавдар Вълков – цигулка и Адриана Николова – Печенката.

Ще припомним, че миналата година в проектът „Фортисимо в клас” от Плевен беше включено само училище „Иван Вазов”. В рамките на проекта с инструментите от симфоничния оркестър се запознаха над 200 четвъртокласници от училището.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...