Акценти
Начало / Любопитно / 1995 г. — създаден е форматът mp3 за аудио файлове.

1995 г. — създаден е форматът mp3 за аудио файлове.

MP3 е формат за съхраняване на аудио-информация върху електронен20140714-080651.jpg носител чрез кодиране на звук. Използва алгоритъм за компресия със загуби – за да намали значително количеството данни, необходими за възпроизвеждане на звука, като в същото време запазва качеството близко до оригиналния некомпресиран вид. Цифров MP3 файл, създаден при 128kbits/s е обикновено с размер 1/10 от размера на данните, намиращи се на музикално CD.
През 1995 година е създаден първият програмен MP3 плейър Winplay3. При разработката на алгоритъма са правени тестове с конкретни популярни композиции,като основна е била песента на Сюзън Вега „Вечерята на Томи“ (Suzanne Vega, „Tom’s Diner“). През 1996 година се получава и патент в САЩ, а през 1999 година се появяват първите преносими MP3 плейъри, както и първата компания, която продава музика, използвайки този формат. Понастоящем правата върху MP3 се притежават от френската компания Alcatel-Lusent, която е предявила съдебен иск към Microsoft за сумата 1,52 милиарда долара, поради вградената поддръжка на MP3.

Към настоящия момент MP3 е най-разпространеният и най-популярен формат за цифрово кодиране на звукова информация. Той се използва широко във файл-обменните мрежи за предаване на музикални произведения и може да се прослушва във всяка съвременна операционна система, на всеки портативен плейър, както и на всички съвременни аудиосистеми, вкл. и DVD плейъри.

Тази популярност на формата в някаква степен задържа развойния процес, тъй като всички производители на електронни уреди за прослушване на аудио-информация продължават да го използват.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...