Начало / Образование / 15 ученици от ГПЧЕ – Плевен с възможност за DSD1 диплома на Германия

15 ученици от ГПЧЕ – Плевен с възможност за DSD1 диплома на Германия

15 ученици от десети клас на немската паралелка в ГПЧЕ – Плевен ще имат възможност да се явят на изпит за DSD1 диплома на Германия. За първи път в училището се провежда подобна подготовка, като тя се осъществява с помощта на Немското посолство в България. Днес за подготовката за устния изпит на учениците в гимназията в часовете по немски присъстваше Ева Цик – учител от отдел „Образование“ към Немското посолство в България. Тя работи с учениците в Немската гимназия в Ловеч, но част от времето й е посветено на възпитаниците на ГПЧЕ – Плевен, с които се подготвят за сериозния изпит.

Ева Цик
Ева Цик

Преподавателят по немски език в училището Румяна Стаменова обясни, че от септември Езиковата гимназия вече е част от мрежата „Училища – Партньори на бъдещето”(„ПАШ”) в страната. „ПАШ” подкрепя и свързва навсякъде по света около 1500 партньорски училища, които изучават интензивно немски език и са свързани по някакъв начин с Германия.

учители ГПЧЕ

Румяна Стаменова, заедно с колежката си Галя Кънчева, вече са преминали квалификационни курсове в град Русе и в град Влото, Германия, където са се подготвяли за предстоящия изпит на учениците. Материалите за подготовката на изпита на десетокласниците са предоставени с помощта на Немското посолство, а датата, на която те ще трябва да покажат наученото, е 7 март 2016г. Няколко дни след писмения изпит за DSD1 диплома, учениците ще трябва да покажат и усвоеното на устен изпит. Тази диплома дава възможност за преминаване на второ ниво, тъй като чрез дипломата се сертифицират техните знания. Директорът на гимназията Юрий Тодоров уточни, че тази оценка, заедно с оценката от Държавния зрелостен изпит, е начин за кандидатстване в учебните заведения в Германия.  Едва 6 училища в страната имат възможност да проведат подобни изпити за DSD1 дипломи на своите възпитаници и ГПЧЕ – Плевен е една от тях. Гимназиите са подбрани на база постиженията по немски език, проведените мероприятия и т. н. Самите ученици също покриват предварително определен минимум. От паралелката, която е с 21 ученика, 15 са допуснати до обучението, тъй като останалите не са показали изискуемите резултати по немски език.

ученици ГПЧЕ 1

От гимназията се похвалиха и с два проекта по „Еразъм+” –  „Насърчаване на грамотността” и „Водата е живот – нека да я пазим”, осъществявани в съвместно партньорство с Германия. По втория проект е проведена среща във Франция през изминалия месец, на която от немска страна е проявен интерес за ученически обмен . Така през март 10 ученици и двама преподаватели от ГПЧЕ – Плевен ще заминат за Германия, а през април немските ученици ще гостуват на нашата страна. За трета година ще се осъществи и ученически обмен с Франция и Италия, допълни директорът на ГПЧЕ – Плевен. Юрий Тодоров подчерта, че всички тези успехи идват въпреки натовареността на преподавателите. Учениците на гимназията постигат отлични резултати и на националните олимпиади, а сега предстои и националният кръг на Многоезичното състезание, в което ще се включат 4 деца от училището.

Прочетете също:

Определиха цени за продажба на 10 общински жилища в Плевен

Общинският съвет на Плевен разгледа и утвърди списък на общински жилища от фонд „Жилища за ...