Начало / Култура / „Кьорава кобила” гони злите сили от домовете в Ясен

„Кьорава кобила” гони злите сили от домовете в Ясен

За поредна година читалище  „Просвета 1923”  в Ясен организира провеждането на обичая „Кьорава кобила”. Той е част от северняшките кукерски игри, провеждани на Ивановден. В Ясен продължават да го отбелязват по стар стил на 21 януари, като празненствата продължават три дни от събота до понеделник. Целта е „кьоравата кобила” да влезе във всеки дом. Поверието разказва, че в която къща играе „Кьоравата кобила”, цялата година ще бъде пълна със здраве и плодородие.

Ролята на стара, куца „кобила” обичайно се изпълнява от двама мъже. Придружават я просяк и баба, булка и младоженец, поп и арапин, стражари. Цялата процесия се води от „калесник” – единственият немаскиран герой. Всички роли се изпълняват  от мъже. А неизменна част от обичая е духовата музика и каруцата с конче.

Тази година в обичая участват 14 мъже и момчета от 10 до 55 годишни. Костюмите и маските са запазени в читалището от 70-те години на ХХ век, разказа секретарят на читалището Юлия Пенева. Традицията е подновена от 2004 г. и вече цялото село чака кобилата да влезе в неговия двор на Ивановден.

Традицията повелява да се дават дарове на „булката” и „младоженеца”, стопаните целуват ръка на попа и той благославя къщата и семейството.

Цялата организация на обичая, който се превръща в общоселски празник, е на местното читалище начело с председателя Стефан Стефанов и секретаря Юлия Пенева.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...