Акценти
Начало / Образование / Ще въвеждат стандарт за усвояване на книжовен български език

Ще въвеждат стандарт за усвояване на книжовен български език

Разработване на образователен стандарт за усвояване на книжовен български език е предвидено  в Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността в плана й за изпълнение за 2015-2016 г. Една от мерките в плана е създаване на кътoве за четене на обществени места като метрото, жп гарите и кината, провеждане на училищни инициативи за подаряване и размяна на детски и юношески книги.

Стратегията си поставя за цел до 2020 г. да се постигне 90% дял на обхванатите в детска градина деца от 4-годишна възраст до постъпване в първи клас, до 30% намален дял на 15-годишните ученици с постижения под критичния праг PISA, увеличен брой на завършилите курсове за ограмотяване на възрастни, които продължават обучението или образованието си.

За декември 2016 г. е планирано провеждането на онлайн състезание „България пише“, което ще цели да обхване 100 000 участници. В документа са включени и национални инициативи за четене на книги като „Бъди грамотен“, „Малкото голямо четене“ и др.

Предвижда се организиране на национално външно оценяване на четивната грамотност на учениците в V клас, както и такова за функционалната грамотност на учениците от IX клас. Според плана България ще участва в международни изследвания на грамотността (PIRLS, PISA), както и провеждане на национални изследвания.

За реализирането на стратегията ще бъде направена електронна страница.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...