Начало / Крими / Шефове на ДАИ – Плевен задържани за изнудване

Шефове на ДАИ – Плевен задържани за изнудване

ДАИСпециализираното звено за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и ДАНС, задържа 7 лица за срок от 24 часа по ЗДАНС., съобщава интернет  изданието на в. „24 часа“, позовавайки се информация от Прокуратурата. Шест от задържаните лица, сред които директор и заместник-директор, са служители на регионалната дирекция „Автомобилна администрация“ – Плевен. Седмият задържан е посредник между служителите на ДАИ и фирмите. Същият е криминално проявен.

При извършените над 20 претърсвания и изземвания, 7 лични обиски на лица и свидетелски показания е установено, че някои от държавните служители на ДАИ са изнудвали транспортни фирми, от които са изисквали плащане на месечен абонамент и са настоявали извършването на годишните технически прегледи да става в точно определен пункт. Т.нар. такса „спокойствие“ е била изисквана и от собственици на транспортни фирми и техни представители. Установени са и спорадични плащания при извършени пътни нарушения. Служителите на ДАИ са търгували и с издаване на лицензи за управление на МПС.

До момента броят на фирмите, обект на изнудване, е над 10. Претърсени са служебни помещения в сградата на ДАИ, пункт за извършване на годишни технически прегледи, адреси, офиси, жилища и автомобили.

Прочетете също:

Мъж и жена са задържани за кражба на пари от кутия за дарения в Гулянци

По искане на Районна прокуратура-Плевен, Районен съд-Никопол е определил мярка за неотклонение „Задържане под стража“ ...