Акценти
Начало / Образование / Учени от САЩ и Япония са почетни гости на Международната научна конференция в МУ-Плевен

Учени от САЩ и Япония са почетни гости на Международната научна конференция в МУ-Плевен

От днес до 10 октомври в Телекомуникационния ендоскопски център на Медицински университет – Плевен ще се проведе поредната XIII Международна научна конференция за студенти и млади лекари под мотото „One-way ticket to innovations” („Еднопосочен билет към иновациите“). Традиционният за МУ-Плевен младежки научен форум се организира под патронажа на ректора на висшето училище проф. д-р Славчо Томов, д.м.н. с подкрепата на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен и Община Плевен, напомнят от МУ – Плевен.
Почетен гост на младежкия форум тази година ще бъде проф. д-р Робърт Холоуей, директор на Клиниката по Онкогинекология във Флорида Хоспитъл, САЩ и съосновател на Световния институт по роботика. С решение на Академичния съвет на МУ-Плевен проф. Робърт Холоуей ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор Хонорис Кауза“ на МУ-Плевен за изключителната му подкрепа и принос към развитието на роботизираната хирургия и телемедицината в Плевен. Както вече писахме, той ще получи най-високото академично отличие на специална церемония на 9 октомври, след което ще изнесе академична лекция за академичната общност, българските и чуждестранните студенти и гостите на младежкия форум.
След проф. Холоуей, също на 9 октомври, в програмата е включена ключова лекция на проф. д-р Кеничиро Хасуми, Доктор Хонорис Кауза на МУ-Плевен и основател на Международна изследователска фондация „Хасуми“. Той ще представи съвременните аспекти в имунотерапията на раковите заболявания. Проф. д-р Вилиян Платиканов, началник КАИЛ, УМБАЛ „Св. Марина“, гр. Варна, е третият почетен гост с пленарна лекция за новостите в съвременната трансплантология.

МУ Плевен 1
Научната програма на конференцията е насочена към съвременните аспекти на онкологията и онкоимунологията, иновациите в областта на роботизираната хирургия, спешната медицина, кардиохирургията и биотехнологиите. Водещи световни експерти ще се включат като почетни лектори и ръководители на семинари и работни срещи.
Студентската научна кампания вече стартира вчера със Сателитно есенно училище за студенти и млади лекари на тема „Иновативни биотехнологии в модерната медицина“, което предизвика огромен интерес и привлече над 120 студенти, докторанти и млади лекари. Модератор на инициативата бе „Амджен България“, партньор и Златен спонсор на конференцията.

МУ Плевен 2
В рамките на конференцията днес са планирани две работни срещи върху Минимално инвазивни техники в хирургичната практика, с модератори доц. д-р Добромир Димитров и д-р Лъчезар Танчев, и Съвременни концепции и подходи в кардиопулмоналната ресусцитация, с модератор д-р Петко Стефановски. Ще бъдат проведени и два семинара на тема „Хирургично лечение на вродени сърдечни пороци“, ръководен от проф. д-р Цветомир Луканов, Началник на Отделение по Детска Кардиохирургия към Катедра „Кардиохурургия“ в Университетска Болница Хайделберг, Германия, и „Роля на социалните медии в медицината и възможности за специализация в чужбина“, с модератор д-р Радислав Наков, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и главен редактор на Medical News Ltd.

Снимки: Медицински университет – Плевен

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...