Акценти
Начало / Култура / Четвъртото издание на фолклорния фестивал “Мизия танцува” събира утре в Плевен над 1000 танцьори от цялата страна

Четвъртото издание на фолклорния фестивал “Мизия танцува” събира утре в Плевен над 1000 танцьори от цялата страна

Мизия танцува

В Деня на будителите – 1 ноември, в Плевен ще се съберат майстори на народните танци от цяла България, за да се надиграват във Фолклорния фестивал „Мизия танцува“, който за четвърти път организират Олга и Минко Мустакови от  фолклорен клуб „Българско хоро“ – Плевен.

Утре в Плевен ще се съберат над 1000 танцьори от 26 клуба в страната.

Откриването на фестивала ще е в 10.30 часа  в зала „Спартак“, информира Олга Мустакова.

Според регламента участниците ще бъдат разделени в две групи – колективи до 30 танцьори и колективи над 30 танцьори. Те ще се представят с две хора, като едното задължително е от северняшкия регион, а другото е по избор.

Ще бъдат връчени парични награди в няколко категории. В категория “Цялостно представяне” наградата за първо място е 400 лв., за второ място – 300 лв, за трето –  200 лв. и за двете групи. За най-добре представено хоро от Северна България наградата е 100 лв. Предвидени са и няколко специални награди – за “Най-оригинално представено хоро”, “Най-артистична група”,  “Най-атрактивна група”, “Най-стилна група”и др.

Четиричленно жури ще оценява представянето на танцовите клубове. Отново  за негов председател е поканена проф. Даниела Дженева – ръководител на ансамбъл „Тракия” – Пловдив. Членове ще са , носителят на „Оскар” за фолклор – хореографът Димитър Манов, Мария Евтимова – преподавател в НБУ, и доц. Георги Хинов – ръководител на Северняшкия ансамбъл.

Обявяването на победителите ще е на тържествена церемония на площад „Възраждане“. Организаторите не фиксират точен час, но интервалът ще е между 15.30 и 16 часа. В очакване на решението на журито на площада ще се вият хора.

За доброто провеждане на фестивала организаторите от клуб „Българско хоро” благодарят  на Община Плевен, която е съорганизатор и финансово подкрепя провеждането му, както и на спомоществователите.

За доброто настроение на участниците Олга и Минко Мустакови са поканили известният народен оркестър „Бриз“ от Варна, който ще е специалният гост на празничната вечер в ресторантите „Ростов“ и „Балкан“.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...