Начало / Любопитно / Честита Баба Марта! Днес се става рано, за да не сме сънливи през годината

Честита Баба Марта! Днес се става рано, за да не сме сънливи през годината

SAM_7239 мартеница

Днес посрещаме Баба Марта с уникалната българска традиция за закичване с мартеница за здраве. На този празник всеки подарява на близките си специалния червено-бял амулет, с пожелание за здраве и сила през годината. Мартениците се изработват специално за 1-ви март, когато според българския народ започва новата стопанска година.

Според поверието майсторката на мартениците не трябва да се догосва до огън, за да не загуби мартеничката магическата си сила да предпазва от злото, разказа  етнологът  Миглена Николаева от отдел „Етнография” в Регионалния исторически музей – Плевен. Пак за да се запази магическата сила на червено-белия амулет, той трябва да се изработва по тъмно.

IMG_7542Миглена Николаева етнолог

Хубаво е на Първи март всеки в къщата да стане рано, за да не е сънлив и мързелив през годината, разказа още Миглена Николаева.

С мартеничка се закичва всеки – децата, жените, мъжете. Характерната за нашия край мартеница е в бяло и червено, изработена от вълнени конци. На децата най-често мартеничката се връзва на ръчичката, а на момите се вплита в косата или се слага като гердан, за да ги предпазва от изгарящото мартенско слънце. Мартеница се слага и на животните.

Мартеницата се носи най-малко 9 дни – до Младенци, или до 25 март – Благовец. Има  правило – мартеничката никога не се хвърля, защото се вярва, че ако човек го направи, то той си изхвърля и късмета. Затова обикновено се завръзва на цъфнало дръвче или се слага под камък.. Други я хвърлят в реката, за да им върви по вода.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...