Акценти
Начало / Култура / Черно-бели портрети и пейзажи на унгарския фотограф Искандер Бахгет показват в Плевен

Черно-бели портрети и пейзажи на унгарския фотограф Искандер Бахгет показват в Плевен

концерт

Фотоизложба на носителя на Кавалерски кръс на Ордена за заслуги към Унгария от 2008 г. – фотографът-художник Искандер Бахгет, гостува в галерия „Илия Бешков” в Плевен. Тази вечер тя беше открита от директора на Унгарския културен институт в София – Тошо Дончев и зам.-кмета Стефан Петков.

Изложбата е посветена на Националния празник на Унгария, отбелязван на 15 март.

изложба

При откриването директорът на галерията Мирослав Минчев представи автора, чието творчество е наполовина свързано  с Унгария, наполовина със Сирия.  Бахгет е роден в Сирия, но от 1967 г.  живее в Унгария. „Известен е преди всичко със своите черно-бели фотографии и портрети на известни личности, а пейзажите му излъчват много емоции и дълбочина”, каза Минчев. Той отбеляза още дългият списък със самостоятелните изложби на фотографа в Европа, Америка, Канада.

изложба

Зам.-кметът Стефан Петков поздрави директора на Унгарския културен институт с откриването на  изложбата в залите на галерия „Бешков” и подчерта, че тя е прекрасна повод  да засвидетелстваме своето уважение към достойната история , богата култура  и традиции на унгарската страна.

Тошо Дончев благодари за топлите думи, с които винаги е посрещан в Плевен. Той разказа как е избирал фотосите в ателието на Искандер Бахгет, за да може да представи пред публиката разнообразното творчество на фотографа-художник. За зрителя ще е интересно да види пейзажите му от унгарската пуста, от Дамаск, забележителните му черно-бели портрети.  Той обърна внимание на любопитна фотография, свързана с унгарския поет Дьорд Фагули, признат за истинска легенда за Унгария. Фагули умира през 2008 г. на 96 години и при последните си интервюта обяснявал, че дълголетието му се дължи на това, че никога не е носил чорапи. Фотографът Бахгет е уловил това с фотообектива – обувките без чорапи на Фагули.

изложба

След Плевен фотоизложбата ще бъде показана в София по време на месеца на фотографията, а през месец октомври самият автор ще дойде за откриването й в Унгарския културен институт.

изложби

изложба

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...