Акценти
Начало / Общество / Черешова задушница е, да почетем отминалите от тоя свят
Черешова задушница

Черешова задушница е, да почетем отминалите от тоя свят

 

Днес православната църква отбелязва Вселенска задушница, която в България се нарича „Черешова”. На този ден в храмовете се правят заупокойни свети литургии.

След тях в църквите и на гробовете на починалите православни християни се отслужват панахиди за упокой на душите на „отминалите от тоя свят“.

На Черешова задушници се  посещават гробовете на близките, почистват се, прекадяват се, преливат се с вода и червено вино. Близките палят свещ и раздават жито, хляб и първите череши, които са дали името на тази панихида.

Съботният ден пред Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден. След Възнесението на Господа входът на Царството небесно в невидимия свят – на рая, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра – и ще се моли за тях до свършека на света.

На задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която  се прави обща панихида.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...