Акценти
Начало / Култура / Чавдар Велинов: Излишно хвърляме пари на народа за Плевенската филхармония

Чавдар Велинов: Излишно хвърляме пари на народа за Плевенската филхармония

община Плевен

Финансирането на Плевенската филхармония от Община Плевен са „излишно хвърлени пари на народа”, заяви за infopleven Чавдар Велинов, председател на Постоянната комисия по „Култура и вероизповедения” при Общинския съвет в Плевен и съветник от БСП. Трета поредна година 28 щатни бройки от Филхармонията са подчинени на кмета на Община Плевен като техен работодател, а останалите 44 щата от музикантите се управляват от директора Евлоги Илиев и се финансират от Министерството на културата. Ангажиментът на Общината е да финансира издръжката на 28-те бройки, като сумата е 220 хиляди лева . По думите на Велинов това е била една социална позиция, която кметът Найден Зеленогорски е заел по време на управлението си, за да бъде съхранен културният институт. Положението обаче отдавна се е променило и Филхармонията получава делегиран бюджет от Министреството на културата.

От 1 януари тази година всички музиканти от културния институт трябваше да преминат на подчинение на директора Илиев, като общината запази досегашния си финансов ангажимент. От Министерството на културата, което е работодател на музикантите, отдавна е изпратен проектодоговор до Община Плевен, който трябваше да регламентира промяната от началото на тази календарна година.

От общината все още няма официално становище, което трябва да обсъди на свое заседание след 21 януари Комисията по култура. По думите на Велинов нейните членове имат различни нагласи във връзка с предложението. Той добави, че ако Общината продължи да финансира Филхармонията, тя трябва да отговори с определени ангажименти. „Както е с Драматичния театър – там имаме смесено финансиране, но Общината получава нещо в замяна на средствата, които дава“, поясни Велинов.

Мъглата около финансирането на Плевенската филхармония все още е пълна. Ясно е само, че продължават интензивните преговори между страните за единно ръководство на културния институт.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

61 коментари

  1. Цветелина

    Ако този „човек“ наистина е изрекъл тези думи и не е поредното интерпретирано заглавие, то, смятам убедено, че той не трябва да бъде на тази позиция. Хора, които нямат нищо общо с култура и изкуство, да не сe пъхат и бъдат срагани, където не им е работата. Най-страшното е, че проваля труда и живота на много хора, които разбират от това и дават живота си за МУЗИКАТА.
    Областен град като Плевен, не може да няма филхармония. Имам си любима моя фраза „Най ме е срам от културата на културните дейци“, която, за съжаление често съм използвала.

  2. Дочко Дочев

    Тъпичко казано , но и някои слуги на Найден Зеленогорски много обичат паричките

  3. Плевенска филхармония

    Г-н Велинов, Вие като председател на комисията по култура и вероизповедание трябва да работите за утвърждаването и развитието на плевенските културни институти, а не целенасочено да ги разрушавате ! Вашето интервю пред Плевен инфо е безумно! Давате ли си сметка, че Плевенска филхармония създава и разпространява ПО ЗАКОН творчески продукт в цяла България! Осъзнавате ли, че Плевенска филхармония е емблема на Плевен и гордост за града ни в национален мащаб вече 60 години? Гледахте ли на Бъдни вечер концерта ни в зала“ България“ София, излъчен по Българска Национална Телевизия? Задавате ли си въпроса защо точно музикантите от Плевенска филхармония бяха поканени да изнесат концерт в най-престижната зала на България, на най-светлия празник?

  4. Обичащ Музиката

    За пореден път някой, който нищо не разбира от музика е председател на комисия по култура!
    И както всички се досещат обслужва нечии партийни интереси. Няма значение че ще затрие нещо градено 60 години – важното е да послужи на тези които му нареждат какво да прави, а не на хората, които обичат музиката. Срам ме е до погнуса от такива хора! Жалко че сме принудени да живеем с такива около себе си!

  5. РЕНИ ДАНЕВА

    ДО КОГА ЩЕ СИ ИГРАЯТ С БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА?АКО ИМА ОЩЕ ТАКИВА „УМНИЦИ“ДАЛИ ЩЕ ВЛЕЗЕМ В СТАТИСТИКИТЕ ,КАТО НАЙ-УМНАТА И ОБРАЗОВАНА НАЦИЯ-НАДАЛИ…СРАМ ЗА ТЕЗИ ДУМИ НА ГОСПОДИНА…ВЕЛИНОВ…ЩО НЕ СИ ВЗЕМАТ ПАРТАКЕШИТЕ И ДА ИКОНОМИСАТ ПАРИ НА ДЪРЖАВАТА,ДЕТО ДАРОМ ГИ ХРАНИ!

  6. Не им давайте власт на такива джигити и мозъчно осакатени инвалиди! По тъпата им логика на такива сигурно е добре хората да слушат чалга, да се друсат, и пият по кръчмите, да изпростяват и да бъдат лишени от ценности. Точно обратно, на хората им липсват ценности и вместо да се опитва как да осакатява, да се опита да създаде поне една малка ценност, да запази добрите традиции за да го обикнат и да има за какво да е там този затъпял чичак на бюро! Аман от тиквеници, които по цял ден си стоят на гъза пред бюрото, пускат корем от преяждане, докато ние им плащаме заплатите и дават идиотски коментари за културата в България свързани с идеята как да преяждат повече! Оставката си подай боклук!

  7. Ясно е, че всички по горни коментари са написани от един и същ човек, който, невероятно за Плевен, много разбира и обича музика, висока музика. Щото не мога да се сетя колко човека ходят на концерти и музикални „мероприятия“. Брех, ако бяхте толкова активни като публика,Плевен нямаше да е толкова пуст и безсмислен град. Добре сте се загрижили за филхармонията, къде сте на премиерите на Плевенския драматичен театър, дойдохте ли на изложбата на Светлин Русев, или на тази на Христо Бояджиев. Иначе сте група свежи музикант-полупроводници.

    • Г=жо Стефанова, ако за вас има висока и ниска музика, това говори колко често вие сте се радвали на концертите на Плевенска Филхармония. Вашата логика е желязна, ако се махне филхармонията ще има повече публика за театъра? Публика има в Плевен, но понеже вие не ходите на концертите и на театралните премиери, няма как да я срещнете…
      Аз винаги пълни зали съм виждала. Може би ако има средства да покани оркестъра плевенските музиканти, които правят международни кариери, (не без помощта на филхармонията, която от деца се е грижила за талантите на града и им е давала възможността да се развиват), и залите ще се напълнят още повече.

    • Rumyana Tosheva

      Ох, този манталитет Госпожо, Стефанова, да подозирате и да обвинявате без да имате факти си е чисто комунистически, ! Трябва все да употребим някоя грозна дума, а не да се замислим…

      Все пак хората имат право на мнение, както и вие. Обикновено хората които ходят на концерти, ходят и на изложби. Но някои просто могат да не харесват Светлин Русев….

      Чалгата е все още доста властна и образованието по музика е сведено до ниско ниво. Трябва да има филхармония и образователни концерти, за да се преодолеее бездушието . няма висока и ниска музика, има истинска и комерсиална , Госпожо!

    • Госпожо Стефанова, ако политиците си вършеха работата нямаше децата ни да са по чужбина и щяха да ходят на концерти в Плевен а не в Лондон. Вие лично какво сте направили да се подобри ситуацията в града ни за да не пустее… Плевен има много известни музиканти. По коментара ви разбирам че вие от музика и хабер си нямате, което е жалко, защото сте доста устата и шефа ви, ако има акъл да ви даде една истинска и праведна кауза да защитавате ще свършите доста работа. Ама като гледам шефа ви и той от толкова от музика разбира. … Жалко…. Ако ме питате мен…. пазете Филхармонията защото сега е Време Разделно и скоро ще се разбере истината и ще трябва човек да избере страна. Да не стане така госпожо Стефанова да съжалявате за стореното ама да е късно….

  8. И за последно – по кротко с патетиката.Културата не е за всеки музикант……..Тя е само за онези, които могат да я схващат …в цялост. Поздрави от бъдещия началник на културата в този град.

  9. Пълен Кретен сте г-н Велинов.

  10. Обичащ Музиката

    Не познавам никого от хората писали по-горе, може би само вас Г-це Стефанова. Ако вие сте бъдещия началник на културата в града ни, ще трябва доста да се потрудите върху „схващанията“ си за музиката… в цялост! Иначе съдбата ви на началник ще бъде същата като на досегашните! Би било жалко…

  11. пастор Веселин Йотов

    Няма да обиждам човека Чавдар Велинов – той сам се е унизил с изказването си, демонстрирайки публично своето невежество по отношение на симфоничното изкуство, а когато прочетох и коя партия представлява ми е ясен колко разбира и от вяра и вероизповедания (визирам атеистичните корени и убеждения на въпросната партия).
    Плевенска филхармония е състав не само с история, но и с бъдеще, а доказателството за последното са признанията не само на плевенската публика, но и на тази в цялата страна. Нека да прибавим и възторга на софиянци от Рождествения концерт в зала България, а не на последно място и участието на известни български и чуждестранни певци и музиканти в концертните им изяви.
    така, че – Горе главата, приятели филхармоници! Дерзайте и си вършете работата за която сте призвани! Справяте се страхотно и скоро ще ви очаквам на хасковска сцена …
    Що се отнася до решенията на общинския съвет в Плевен…- надявам се, че все още там в този съвет има мислещи и разумни хора, които с „лека“ усмивка ще приемат „великото“ изказване на г-на Велинова и ще решат в полза на оркестъра, разбирайки, че такъв състав не се изгражда за ден-два, а за години упорит труд., защото в противен случай рискуват да станат за смях пред цяла България и резила им да се прочуе чак тук в Хасково….

  12. Малина Каракашева

    Жалко и много тъжно, че този „господин“ Чавдар Велинов, заема пост ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ ПО КУЛТУРА , а изглежда, че той самият няма хабер какво значи култура, какво значение има тя за един народ, за формирането на човешката личност. Заемайки този пост не яде ли той народните пари?! Има ли ясна представа за съдържанието на думата КУЛТУРА. Да „култура“ е също чалгата, за която има и много публика, ако това е критерий за качество?! Жалко е, че това, за което са се борили и са създали с много усилия през миналия век нашите съграждани може да бъде унищожено с лека ръка от хора невежи. Културната стойност не се мери с броя на посетителите в една зала. Количеството на слушателите зависи от други фактори, но тове е проблем, който точно Велинов трябва да се потруди за решнието му. Мисля, че затова е на този пост. Ако не е годен да се отиде и да дойде друг, който ще знае за какво е там – да работи за културата, а не да руши вече създаденото. Партийните интереси и консумизмът не водят никой народ към добър край!!

  13. G-n Velinov, kak mozhe parite na naroda da sa „hvyrleni“, kogato produkta, v kojto sa investirani e ZA naroda? Kakvo mu ostana na Pleven, che I orkestyra da mu vzemete? I zashto taka populistki kulturnite institucii trjabva da se protivopostavjat? Ne smjatate li che tozi narod e zasluzhil da mozhe da chete knigi I da hodi na teatyr, kakto I da slusha muzika na zhivo… I zashto vie shte go reshavate tova? Na vas koj vi plashta zaplata? Naroda li? Zamislili li ste se dali tezi pari ne sa naprazno hvyrleni? Vie imate post, kojto trjabva da zashtitava I podkrepja kulturata. Dali orkestyra na Pleven trjabva da poeme angazhimenti kym obshtinata, razbira se! Znaete li kolko uchilishta mogat da posetjat (I verojatno go pravjat). Znaete li dali ima drugo sybitie v grada, koeto da ima publika vsjaka sedmica? Vie hodite li na konzerti? Pokanili li ste blizki i priateli da dojdat s vas?. Znaete li kolko e neobhodimo na tozi naro
    d da ima dostyp do kultura? Ako I tova im otnemete, bydeshtite pokolenia shte sa vsichki s vashite ogranichenia I shte se otkazhat dobrovolno ot teatyr, galerii I vsichko ostanalo v grada, zashtot „E, kakvo pyk tolkova sa ni pritrjabvali te“. Edin mydyr chovek e kazal: „kato sme bedni, ne oznachava, che i glupavi trjabva da sme…“ Az na vashe mjasto bih se zasramila za sumata ot 220 000 leva, kojato vie inache bihte investirali v banketi na obshtinata. Vizhte kak mozhe tazi suma da se uvelichi!

  14. Ако е вярно това, че Чавдар Велинов наистина е изрекъл тези думи… то той е най-големия идиот и бездарник не само в Плевен, но и в страната. Трябва да се разследва това дали наистина е така, ако е вярно, то този човек трябва да се уволни веднага, и да се повдигнат съответните обвинения срещу него. Заради такива хора като него, едва ли близките 40-50 години ще се върна за постоянно в Плевен. За жалост от много време Плевен е градче със затихващи функции, а не трябва да е така… Ето заради такива хора процъфтява шибаната чалга…. Трябва ни един кмет като Цонко (кмет на Каварна), да се даде решителен отпор на всякакви недоразумения като г-н Велинов….

  15. Плевенска филхармония

    По повод интервю на Чавдар Велинов, председател на комисия по култура и вероизповедание даден за Вашата медия, ръководството на Плевенска филхармония отговаря със следното:
    1. Абсолютно недопустимо е председател на Комисия по култура , чиито вменени функции и ангажименти са съхранение, грижи, развитие на БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА да посяга вулгарно и арогантно срещу Плевенска филхармония, срещу 60 годишен институт, разнасящ славата на града ни в България и чужбина!
    2. Чавдар Велинов няма никаква представа – що е то култура, дух, национална гордост, местен патриотизъм, нито пък знае какво е тяхното предназначение и функция за самоопределяне на една нация!
    3. Определянето от Велинов като „социално“ решение на Общинския съвет от септември 2010г. за назначаване на 28 бройки оркестранти към Община Плевен е дълбоко погрешно и невярно! По характер това бе държавническо решение, така се прави когато искаш да запазиш културата на един град ! Към този момент – септемри 2010г. това бе единственото правилно решение за запазване на Плевенската филхармония.
    4. Що е то делегиран бюджет в културен институт е тема на светлинни години от Велинов и го съветвам да не я докосва. Делегираният бюджет в държавен културен институт е сложна материя, за която са нужни много познания.
    5. Лошото за Велинов е , че и простата математика му е чужда – ако Община Плевен не съфинансира филхармонията с 220 000 лв. за 28 щата, моментално 500 000лв.от Държавния бюджет няма да влязат в Плевен – средствата за останалите 44 служители на филхармонията към Министерството на Културата. Защо ? Защото половин оркестър няма как да съществува, нито 44 човека могат да правят симфонични концерти, нито 28.
    Тоест – дейността се стопира изведнъж, като с гилотина.
    6. Относно какво Плевенска филхармония дава на града – отговорът е концерти ! Естествено, че ние сме благодарни на Община Плевен до сега и осъзнаваме подкрепата която получаваме! Всяка година даваме концерти на вход свободен за празника на Плевен през май, 10 декември, Нощ в музея, 3 март. Какво друго бихме могли да дадем, след като нямаме никаква недвижима собственост? Нямаме бирария, нямаме книжарница „Пингвини“, и т.н.
    Очакваме нашият отговор да бъде публикуван от Плевен инфо официално, в рубриката за култура, днес!

    • Aнна Стоянова

      Моля, всички активно коментиращи – по-спокойно с емоциите, ще се удавите и после кой ще защитава „плевенското симфонично изкуство“.Дрън-дрън, така наречения отговор на Плевенска филхармония е лексикално- синтактична веселба- да не сте взели назаем за PR Цветан Цветанов.Та какво искате да кажете драги филхармоници и пр. „защитници на робите“ – че не става дума за парите на данъкоплатците, моите и даже вашите.Точно за тях става дума – и не е лошо като се дават, да се знае срещу какво се дават. Напр. дали не се дават се срещу неприятното усещане да си един от 30-те слушатели на Плевенска филхармония в неуютната зала „Катя Попова“; а може би се дават срещу някаква много засекретена ваша естетико-художествена мисия – я кажете колко часа на ден работите и колко концерта на месец имате, и не скачайте, че изкуство така не се мери, пък да ви кажа аз какво прави един подобен на вашия оркестър в един датски град,като Сьонденборг.
      А от делегирани бюджети, уважаеми, и вие сте на светлинни години – да, единствено сте наясно,че те са много готини, щото зад тях……. А бе, всъщност защо този този казус с Филхармонията се превърна в ябълка на раздора. Има нещо гнило, не е в Дания…
      А тоз човек Чавдар Велинов – като председател на каквото е там, не е ли именно там, за да контролира къде отиват парите ни?Струва ми се, че му е задължение, – както струва ми се не му е задължение да знае всички произведения на Брукнер напр., или колко пиеси е написал Хауптман, да не говорим дали е наясно с периодите в творчеството на Кандински…
      И ако ще ми отговаряте, моля внимателно прочетете отново така коментираната информация.

      • Аз мога да ви кажа точно какво прави един музикант в Сондерборг. Същото като един музикант в Плевен. Срещу заплата от 3000 Евро нетто. А публика имат повече, защото инвестират повече в оркестъра, за да са привлекателни програмите, солистите, диригентите, сцената… И за реклама. Публика без реклама не се привлича.

      • Ивайло Дешков

        Анна, в последната година съм имал честта да работя с оркестъра в Сьонеборг и мога да ви гарантирам, че изказването ви само и единствено показва липса на познания. Както вече е споменато, там се върши същата работа но за съвсем други пари, със съвсем друго осигуряване и т.н. На Велинов задължението му е не да контролира парите, а да ги търси и да дава мило и драго те да са повече и в името на културата, а не наопаки.
        Когато са помолили Чърчил да съкрати финансирането на културата в полза на войната, той отговорил: „а тогава за какво ще се бием?“

      • Ако НЕ ЗНАЕ толкова много неща – какво прави на този пост. Заявява публично своя идиотизъм.

    • "червената шапчица"

      И кой точно се изказа от името на ….????“Плевенска филхармония“????Щото тя умря доста отдавна,може би точно,когато музикантите и…“културните дейци“ оставиха „някои хора“….да закрият ОПЕРАТА!!!!!!….
      налага ли се да крещя????ако трябва ще дойда да ви го кажа лично!!!!…боя не е да „разлага“

      • Ивайло Дешков

        Филхармонията е жива за разлика от операта и се изказва директорът.

  16. Боян Цонев

    г-жо Стоянова, целта на културните институти са именно тези 30души, които въпреки неуютната и некомфортна зала са там за да слушат музика. Ако успеят да увеличат публиката си дори с 10% са успешни. Колко време се готви един концерт нямам намерение да Ви обяснявам, но бих казал че е въпрос на много свирене. Не просто „на работа“, а на целенасочено упражняване цял живот, в повечето случаи от ранна детска възраст. Вие уважаема госпожо сте част от съвремените объркани демократични българи които смятат че културата трябва се самоиздържа. И ако не може да се самоиздържа, да се самооправя. Затова Вие уважаема госпожо обитавате Чалгария, Без да Ви познавам допускам че сте чалгарка. Бъдете здрава:)

    • Анна Стоянова

      Като не ме познавате ,г-Боян Цонев, а допускате, че съм чалгарка, значи сте страхотен психолог.поздравления, но в момента не се занимаваме с това.И изобщо не съм от тези демократични българи, които смятат, че културата трябва да се самоиздържа.Но за съжаление, на мен пък ми стана ясно, че вие ама хич не сте в час по отношение на финансирането на културата, културните продукти, създаване на съвременни културни аудитории – да обясня публика и пр. Все пак сме в 2014, а вие ме умилявате с някъкъв соц.манталитет.Пари за култура и културни процеси се дават само срещу ясни критерии, а не на социални принципи. И много ви моля,не слизайте до ниво „две деца свирят на акордеон пред други две деца и техните баби“ ,за да ми обяснявате „тежестта на изкуството“.Точно такива като вас превърнаха сцената на място единствено за физически труд или до отдел на Социални грижи.Вие на колко концерта сте ходили тази година,а както по нагоре някой попита, а на театър стъпвали ли сте, на изложба случайно…Така че да не става „чалгарят вика – дръжте чалгаря“. Айде стига провинциални хленчения – работете и бъдете смислени.

      • И кой ги създава тези „КРИТЕРИИ“, г-жо Никоя, Вие ли?!

  17. До Анна Стоянова:
    Да, такива като Вас правят (или не правят) всичко възможно Плевен да изглежда като градче със затихващи функции. Това не трябва да се случва, все повече хора напускат този хубав град. Докато продължава да има толкова „културни“ хора като Вас и световно неизвестният г-н Велинов, нищо добро не чака Плевен. Както казах в предишния си коментар, едва ли ще се върна да живея за постоянно в Плевен… както се пееше в една хубава българска песен “ просто няма какво да се случи“. И това е така заради хора като Вас г-жа Стоянова, и като г-н Велинов.
    Вие някога занимавали ли сте се изкуство? Предполагам знаете, че истинското изкуство се разбира и харесва от по-малко хора. В изкуството не трябва да се търси „масовост“. Защото масовият вкус си е „масов“. Затова изкуството е елитарно. Пиша тези думи, защото казвате че на концерт на Плевенската филхармония са били 30 човека. Няма значение от посещаемостта на един концерт, значение имат качеството и избраните произведения за концерта.
    Г-жо Стоянова, както казах масовият вкус е „масов“. Предполагам се досещате какво означава това….. ДОЛНА И ПРОТИВНА ЧАЛГА…… Това ли искате? Защото, ако истинското елитарно изкуство не се финансира или от Министерство на културата или от Община Плевен, то ще изчезне. Радой Ралин беше казал преди много години „Не ме е страх от Министъра на културата, страх ме е от Културата на министъра“. Явно и Вашата култура е на ниво „масов вкус“.
    Затова и казах, че Плевен има нужда от един кмет като Цонко Цонев (кмет на Каварна). Човекът, който направи Каварна по-известна от Варна.

  18. Плевенска филхармония

    С позволението на един голям плевенски цигулар и музикант Ивайло Дешков постваме неговото позиция относно изказването на Чавдар Велинов
    Ето и линка към сайта на Иво Дешков : https://www.facebook.com/ivodechkoff?fref=ts

    А тук от долу може да прочетете директно.

    Във връзка с мaтериала, публикуван от инфо Плевен, (infopleven.com), бих желал да се обърна чрез тази медия към (не)уважаемия господин Чавдар Велинов. Надявам се също сред останалите съветници в общината да има хора, които да заемат някаква разумна позиция.

    Г-н Велинов,
    Знам, че България като цяло и Вашата „партия“ в частност са много отдалечени все още както от политическите, така и от гражданските и обществени механизми на света и Европа. Знам, че на каквато и да е цена, културата и образованието трябва да бъдат контролирани, обезценяване, унижавани, опошлявани и поставяни в интерес на идеологичните интереси на вашата пропаганда. Въпреки това, държа да напомня, че все пак, от известно време насам сме европейци И официално, сиреч, не само на картата, та това предполага адаптиране и промяна на действуващите структури в посока на европейския модел, който навсякъде доказва своята функционалност.

    Навсякъде в Европа, оркестрите, театрите, балетите и оперите са на ОБЩИНСКА издръжка, понякога с областно, а понякога и с държавно участие. Изключение правят само и единствено създадените като частни фондации институции, които обаче също се радват на ред облекчения от страна на данъчните задължения, а също така и на държавна, общинска или областна финансова подкрепа. Защо?

    Защото колкото и да ви е странно, културата е онова, което съхранява идентичността на един народ, дори когато го мачкат, културата е онова, което му дава величие, макар и да е беден, културата (и в нея включвам образованието) са онези движещи сили, които в голяма степен осигуряват развитието на една нация и нейната държава. Отделно от това, дейността на институциите, представящи сценичните изкуства, създават ред ФИНАНСОВИ блага. Излизайки на концерт, хората плащат паркинг, синя зона или билетче за автобус, някакъв транспорт. Някои от тях посещават заведение преди или след концерта. Дрехи, прическа за дамите. Авторски права, изпълнителски права. Все неща, които облагодетелстват общинския и държавен бюджет, пък било то и косвено. В нашия бранш ДДСто няма как да се открадне… Инструменти, поправка на инструменти, печатна реклама и т.н. И т.н.

    Твърдението, че пари, които се плащат за такива институции, са хвърлени на вятъра, са може би много добре приети в чалга средите, от които идва мнозинството на Вашите избиратели, но повярвайте ми, това не отговаря на истината ни най-малко. Пък и нека бъдем честни. Парите, които получават музикантите (квалифициран труд) като заплати, са по-малко от онези, които получават продавачките в супера (неквалифициран труд).
    Не вярвам някой да е против, когато общината възлага с общински пари построяването на детски площадки, библиотека, благоустройства в градската градина и Кайлъка, на нейни приятелски фирми. Не вярвам също някой да определя като хвърлени на вятъра парите, с които се финансира полицията, общинските фирми, училищата, Вашия служебен автомобил. Плевенска филхармония досега е надживяла много детски площадки, строителни фирми и ЧавдарВелиновци. Защото ние сме духовния парк, духовната детска площадка за хората. Културоубийствената политика, проведена през целия преход доведе до това, че плевенски музиканти разнасят името и музикалната слава на България по света, но от името на други институции. Това е огромната вина на Вас и Вам подобните.
    И като заключение, всяка стотинка, хвърлена за финансирането на Вашия пост, комисията, администрацията Ви и привилегиите са наистина пари хвърлени на вятъра. Сигурен съм, че ако тази комисия и свързаната с нея администрация не съществува, със спестените пари ще могат да се финансират музикантските места, та дори и да се увеличат заплати.

  19. Алеко Антонов

    Изумен съм от наглостта на Велинов. Явно годините му на връзки с културните институти са били само длъжност, за да си изкарва хляба и преди и сега. Не зная по какъв начин стана председател на комисията по културата и не ме интересува, защото той е резултат от определена тенденция на определена политическа прослойка за непрекъснато опростачване на нацията ни. АЗ ЕДИНСТВЕНО СЪМ ЗАГРИЖЕН ОТ ФАКТА, ЧЕ НЯКОГА ВЯРВАХ НА ПОДОМНИ НЕМУ И МНОГО КЪСНО УСТАНОВИХ, ЧЕ ТЕ НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ДУХОВНОСТТА НА ЕДИН ГРАД, В КОЙТО СЕ ОПИТВАТ ДА НАЛАГАТ ИДИОТСКИТЕ СИ ВИЖДАНИЯ ЗА КУЛТУРА И ЧЕ ВСЕ ОЩЕ ИМ СЕ ПРЕДОСТАВЯ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ГО ПРАВЯТ. ДО КОГА И КОЙ Е ТОЗИ, КОЙТО Е РАЗПЕРИЛ ЧАДЪР НАД ТАКИВА ВЛАСТИМЕЕЩИ И АКЪЛ ДАВАЩИ НА ХОРА, В ПЪТИ НАДХВЪРЛЯЩИ ТЕХНИТЕ ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ВЪЗМОЖНОСТИ?

  20. Алеко Антонов

    Искам да задам на тази госпожа Анна Стоянова, която нямам честта и желанието да познавам.
    От колко години живеете в Плевен? Познавате ли културната история на този град в последните петдесет години? Каква е вашата професия? Кой Ви дава право да правите изводи за състоянието и качествата на Плевенската филхармония, която е създадена години преди вашето пръкване на белия свят и във всички случаи ще Ви надживее, колкото и упорито да пригласяте на тези, които се опитват да я ликвидират! Кой Ви дава право да изказвате изключително просташки изводи за „тридесетината“ присъствали на концерт на Филхармонията? Мисля, че изказаните по горе Ваши мисли ме карат да ви поставя в първата десятка на хората, които в последните 20 години доведоха до пълната разруха на цялата ни Плевенска култура, кара ме да изкажа предположението, че Вие нямате нищо общо с този град и е хубаво и за Вас и за него да го напуснете. Такива като Вас закриха Плевенска опера, обезличиха Северняшкия ансамбъл и Музикалното училище – институции които бяха водещи в България още преди да се родите! Такива като Вас обезличиха и невероятната културна стойност на Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова“ – изписвам цялото име, защото съм уверен, че нямате никаква представа от това събитие, уникално не само за Плевен, но и за България, събитие, което в последните години такива като Вас го превърнаха в стока, и този Фестивал полека лека отива в небитието. Той също съществува доста години преди Вашето раждане вероятно. А бяхме известни именно с него по света. Такива като Вас се опитват да обезличат вокалния конкурс на името на невероятната (предполагам известна и на Вас поне като
    име) Гена Димитрова. Нямате представа от мястото, което заемаше Плевен преди 25 години в музикалния (в частност) живот на България. Не е лошо да се запознаете с многобройните факти, но за Вас ще бъде трудно смилаемо четиво. Ще Ви припомня само, че присъствието на плевенските културни институти във всички национални музикални събития завинаги ще останат в националната ни културна съкровищница и без Вашето участие в това – едва ли сте чували или имате някаквна представа за седмиците на БЪЛГАРСКОТО МУЗИКАЛНО ТВОРЧЕСТВО И ИЗПЪЛНИТЕЛСКО МАЙСТОРСТВО , наречени „Прегледи на нова българска музика (които отдавна са само история благодарение на такива като Вас) .Такива като Вас унищожиха уникалното присъствие в цялостната ни култура на художествената самодейност (нещо непознато за Вас) и се опитват да налагат евтиния потребителски вкус на вече по-голямото болшинство от българите – пак благодарение на такива като Вас, като национална културна политика и такава политика изнесе от България невероятния брой музиканти, в това число и плевенски, но този факт едва ли ще Ви прави впечатление или Ви притеснява. Та Вие сте в невъзможност да кажете поне едно име на млад плевенски музикант, който, както мнозина, не се е върнал в родния си град. Подобни действия Ви поставя в редиците на тези, които поради престъпна немарливост, незнание, липса на необходим интелект или изпълнение на чужди поръчки водят до безмислието на началното музикално образование, по простата причина, че то след време ще се окаже ненужно – вашата чалга ще го замести. Само Ви припомням, че преди 25 години все още свободните места в тази Плевенска филхармония се заемаха с конкурс, независимо от образователния ценз, а сега нямаме възможност да си попълним поне щрайха, защото бъдещето на тази институция се определя от такива като Вас. Ще Ви припомня още, че за всички новопостъпили (чрез конкурс) в операта и филхармонията, музикалното училище и Северняшкия ансамбъл, бедната ни тогава Българияу осигуряваше и жилище!!! А сега се борите да им вземете и заплатите! За мен Вие сте вече пряк участник за дългогодишните опити да се унищожи Плевенската филхармония. Всичко започна от онова прочуто 194 Постановление през 1994г, когато не без плевенско участие на отговорни за времето хора се закриха Плевенска опера „Христо Бръмбаров“ (това име едва ли Ви е познато) и Плевенска филхармония (с малко повече от 40 годишна история) и да се създаде родилото се от такива като Вас недоносче Плевенска филхармония с открита оперна сцена – по късно и то отпадна от името, защото едва ли някой от такива като Вас е разбрал истинската му същност. Неангажираността на Плевенската община, като изключвам протегнатата й ръка преди две години за 28 щатни бройки – една от най-същественото , направено от Общината, породена от чисто междуличностни отношения и чисто лични планове за величие и известно материално облагане, доведе до сегашното състояние на този повече от 60 годишен институт (та Вие и такива като Вас не намерихте необходимия жест да превърнете тази 60 годишнина в поне наш, Плевенски празник) който в момента е поставен в ненормални, нечовешки условия на труд, на обществено признание, на елементарни грижи – те не се измерват с пари!. Едва ли се присъствала на репетиция на този оркестър, въпреки че не виждам полза от това. И не на последно място: НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА НИ ПОУЧАВАТЕ КЪДЕ ДА ОТИДЕМ – НА КОНЦЕРТ ИЛИ НА ИЗЛОЖБА ИЛИ НА ПЛОЩАДА ЗА ПОРЕДНИЯ ИНФАНТИЛЕН ПРАЗНИК НА ГРАДА, ПОЛЗВАЙКИ ИМЕНА НА ИНСТИТУЦИИ, МАЙСТОРИ НА РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ИЗКУСТВА, ЗА ДА НИ ДОКАЖЕТЕ КОЛКО МНОГО РАЗБИРАТЕ ОТ КУЛТУРА! На времето имаше партийни секретари, които задължително на някакъв форум в областта на икономиката – например за съвременните постижения в електрониката се изказваха последни и с поучителен тон първо заявяваха, че ще бъдат кратки и че нищо не разбират от електроника (някаква причудлива форма на признание?), а след това в продължение на 40 – 50 минути се опитваха да убедят заспалите по местата си делегати от необходимостта преди всичко на … следват не до там разбираеми, или нямащи нищо общо с темата напътствия.
    Някъде по-горе, в изключително точните критични бележки на хора, явно запознати с тази болна за плевенчани от години тема, много ясно беше подчертано, че учудващо безмислените и граничещи с нездравия разум желания на Чавдар Велинов са насочени единствено към ликвидирането на една институция, за която преди 25 години той отговаряше по партийна линия. Честно казано, не мога да приема, че е политика на политическа партия, на която пак преди 25 години вярвах, защото реално съществуваха предпоставки за това – имам предвид културата на Плевен и грижите за нея,, но ако е така, за мен граничи с престъпление спрямо града ни.
    Преди да поемете защитата на подобни безсмислени порочни действия, се справете малко с историята на този град и не се занимавайте с неща, които не можете, иначе ще прошумолите покрай неговия жизнен път и ще отлетите някъде в страни . Поетът беше казал: „Щастливо двата пътя си вървяха, опасваха света около връст, пресякоха се, ала се не сляха…“ Защо Вие и такива като Вас трябва да ни разпъвате на кръст?.

    • Le4ko,vinagi e imalo zapeneni usta i negodnici okolo nas,iavno idva vremeto na Goliamata Lavina na naglite i ni6to ne dali na sveta „kulturoprikazva6ti“mnogoznaiki,zaradi sladka slujba ili leglo,znae6 kak e dnes,..a tozi Velinov ne e li cial jivot v ob6tinata, niakakuv s papka ti4a6t po centura,edin komunist i koito i da e na vlast-toi vse v ob6tinata,az ne sam suglasna naprimer da mi vzemat ot zaplatata za negovata-ot moiata mizikalna zaplata ,ot su6tiat tozi orkestur v koito imam staj 30g…..iska mi se to4no nie da imame silata da ne 4uvame i da premahvame tezi burbore6ti maimunki-laici sus samo4uvstvieto na hora ot drugo testo(za tehen ujas i tiha zavist)ve4e imame ogromen opit….jelaq na moite hora ot operata i filharmoniata,na teb li4no zdrave i HARMONIA!!!!!

  21. Доротея Младенович

    Предлагам господин Алеко Антонов да заеме поста на Велинов .За жалост, селенията е завладяла моят хубав Плевен. Невежеството е най-голямото наказание, което може да доведе до срив този красив град .Селяндури е имало винаги, някои са подлежали на обработка, други не …..в старата система имаше ефект .За щастие изкуството е вечно и не е за всеки….който разбрал -разбрал ,който не -не е задължително да разбира. Спряха заводите на плебса и те от нямане на какво да се прави ,решиха за култура да говорят, видиш ли .Боже, помогни ми да приема това, което не мога да променя

  22. Плевенска филхармония

    Велинов, днес отстъпвате и казвате че не сте против филхармонията….! Да не би случайно да смятате, че някой Ви вярва?! Само преди година Вие и вашия гуру Ивайло Атанасов искахте да „сътворите“ държавно-общински институт с хор, духов оркестър и филхармония, всичко накуп….Вие и Ивайло Атанасов – сам сами срещу 100 музиканти в заседателната зала на Общината ! Тогава Плевенска филхармония мигновенно реагира, даде пресконференция по този повод, а два месеца по-късно зам.минисър Митко Тодоров лично дойде и ви каза същото каквото и ние – няма как да стане такова обединение, невъзможно!
    Велинов, Вие и Ивайло Атанасов целенасочено, съзнателно и постоянно действате против плевенската култура и бъдете сигурни, че не само в Плевен, но и цяла България ще се разбере това!

  23. ..mislia 4e dosta idioti se postaraha prez godinite da se 4uqt imenata im ne samo v BG,gore glavata kolegi i priateli,koi li ne opita da ni ubiva,bavno ili burzo,s gavra ili brutalno-nikoi ne svur6i dobre,ne go li vijdat tezi s pro4utite si imene -nazavisimo ot postove i ma6inacii,smiana na partii,samo i samo da sa vlast ima6ti,bezsramni …nadiavam se nikoga da ne vijdam licata im,otvratena i omerzena sam otnovo,ako znaqt kolko mnogo hora gi mraziat-6te izbiagat na selo otkudeto sa,kude ti tam piano,cigulka opera da vidiat,ama do6li tuk da komandvat,pfuuuu

  24. Позволявам си леко позакъснял отговор на г-жа Yana. Ако искате довечера да се видим на премиерата на Плевенския театър – „Народен враг“ от Ибсен, постановка на един млад и много интересен режисьор Крис Шарков и да поговорим за публиката, за културните събития в Плевен, кой какво предлага и изобщо „що е то да правиш култура вън от София“. Иначе целият горен „разговор“ е толкова смешен и нелеп,че да се чуди човек, какво прави в него, освен, разбира се, ако не е с поставена задача.

    • Ивайло Дешков

      Госпожа Яна е плевенски музикант, от онези които славят България по света, защото тук би умряла от глад. И понеже името й е известно в града, много хора в културните среди могат да ви потвърдят, че и аз и тя сме свързани с ред колеги както в артистичните, така и в художническите среди, на национално и интернационално ниво. И понеже разделническите Ви коментари за това какви сме музикантите и как, видиш ли, сме виновни за неблагоденствието на другите изкуства в Плевен, са си чисто бръщолевене, ще Ви кажа само едно: Посяга се най-напред на музиката, защото е най-емблематична и зад нея стоят интересите на един човек. Но когато се посегне на Филхармонията, след това ще дойде театъра, Северняшкият ансамбъл също се дискутира. Да видим какво ще бъде с музеите и галериите. И вместо да се пенявите на дребно, проучете първо къде и с кого сте тръгнали да се заяждате. И определено мога да Ви гарантирам, че нито аз, нито Яна имаме поставени задачи, тъй като тук не зависим от никого. Единствената ни задача е морална и тя е свързана със защитата на онова, на което сме се посветили. Колкото до постановката, аз ще съм много скоро в Плевен, ако ми кажете коя сте и как да Ви намеря, с удоволствие ще си поговорим за всичко, което желаете след като я изгледаме. Че и кафе ще Ви черпя.

    • Ивайло Дешков

      И още нещо искам да Ви кажа, Никой от големите в културата не се е питал как се прави тя в София или извън нея. Тя просто се прави, другите са чиновници. Иначе аз мога да Ви обясня как се прави и в София, и в Плевен, и в Сьонеборг, и на още доста места на три континента. Г-н Алеко Антонов може да Ви разкаже „от кухнята“ как се прави култура извън София.

  25. Анна Стоянова

    До всички, които любезно са ме споменали, при това с неоспорима „елегантност“ и са използвали стабилни аргументи, за да срутят скромното ми мнение. Повече от ясно е, че тук не се води принципен дебат по случая за финансирането на Плевенската филхармония, нито за нейното място в т. нар. културен живот на града.Тук сме в поле на зловещи личностни нападки, в което действа принципът „КОЙТО НЕ Е С МЕН Е ПРОТИВ МЕН“ – БРАВО, ВСИЧКИ СРЕЩУ ЕДИН. Толкова можете – но си давате и сметка, че точно толкова можете и безогледно плюете, злословите и прочие. И още нещо е кристално ясно – този Чавдар Велинов много ви е ядосал /между другото прочетете внимателно интервюто му, което се появи на сайта – говори разумни неща от гледна точка , не само на финансовата ситуация, не обижда никого, не крещи заслепен, че иска нечия оставка и т.н/ Както казват мъдрите хора, в такива ситуации става дума или за пари, или за жени.Поне на първо четене е ясно, че жените не са в центъра на „Скандала“ /изключвам онези, които са в задкулисието/. Става дума за пари, добри пари – над 220 хил.лв., и никакви плачливи словоизлияния като на директора на филхармонията, подписващ се тук като „Плевенска филхармония“ не могат да вкарат в заблуждение.И ще си позволя откровено заяждане, защото и без това наложеният тон го позволява – г-н „Плевенска филхармония“ я припомнете, говорейки за духовност, музикално изкуство,високо майсторство, кой Директор на плевенска културна институция беше разследван преди няколко години за притежание на еротичен сайт, предлагащ специфична работа на красиви музикантки в любопитни източни страни? Сладури сте и нямате равни като започнете да морализаторствате….Всъщност ,вие дълбоко не ме засягате.
    Г-н Алеко Антонов, що не желаете да ме познавате – защото съм си позволила да изразя някакво друго, различно от на „масата коментиращи“мнение.Брей, че демократично.По нагоре, мисля, никого не съм засегнала, но сега ще в кажа в прав текст – вашите, родени от възрастови изменения, бълнувания, подплатени с тежък, убийствен комунистически патос не носят никакъв смисъл.Плевен преди 25 години, Плевен преди 50, пропускате да кажете за Плевен по времето напр. на Марк Аврелий включете в мемоарната си книга. Говорете за Плевен днес, днес и пак днес, ако имате интелектуални възможности, говорите и за Плевен утре, но се съмнявам, че можете.Не съм участвала в никакво съсъпване на нищо,спрете да плачете; отлично знам коя е Катя Попова и какъв фестивал са БИЛИ Лауреатските дни на нейно име; слушала съм Гена Димитрова на места, на които вие и в мечтите си не сте стъпвали. Така, че кротко…. и с комунизма в душата, и с агресията. Някаква дама предлага вие да станете някакъв културен шеф,дали пък това не е детската ви мечта…Като чета културтрегерските ви тиради се питам, в кое време искате да живеем, щото на вас явно ви се живее под крилото на партията – майка отпреди 25 години.Моля, пожалете нас, които не искаме това.
    Г-НЪТ Тодоров, вие да не сте алтер егото на“АЛеко Антонов“и „Плевенска Филхармония“ – досущ като тях сте се изказали.За какво елитарно изкуство говорите на територията на Плевен – дайте пример, за да ви разбера, иначе просто само си приказвате, за да се чувствате важен.
    А аз започвам акция за увеличаване на финансирането на кукления отдел към Драматичния театър, защото там от години се правят изключително важни неща за децата на този град.Опонирайте ми!!!

    • Ивайло Дешков

      Никой няма да Ви опонира за такава хубава инициатива. Това е Вашето амплоа. Да опонира те просто ей така без да знаете за какво иде реч, без да познавате материята, чухте пари и хайде юруш, да не са за Филхармонията, а за Театъра. Ако не се лъжа, г-жа Филипова от театралните среди заема важен пост в някаква културна комисия също, т.е. Имате представител във властта, ако не сте си извоювали бюджет, някой не си е свършил работата. Плевен днес и сега сигурно сте го научила с опорни точки на последното комсомолско събрание, в което сте участвала, защото ако малко седнете да помислите трезво, ще разберете, че без традиции не би имало ни музика, ни театър, ни образование дори. Личните Ви злобни заяждания с отделни хора също са тролски заучени похвати, които добре познаваме.

      Отделно че двеста хиляди лева не са добри пари, а виц, отделно, че за любимия Ви Сьонеборг така и не разказахте какво пък толкова видяхте, което да не става с МНОГО МИЛИОНИ ПАРИ, а просто хей така. Наизуст много лесно се говори.

      Та хайде Вие с Вашата кампания си работете за финансиране на куклените театри за деца, ние Ви подкрепяме във Вашата кауза. Пък нас ни оставете да си вършим нашето. Защото Филхармонията е и при децата, и при възрастните, и в музея, и по селата…

      • Анна Стоянова

        О,г-н Дешков, и вие ли….Млад човек, талантлив музикант,но явно с комсомолски манталитет.Не понасяте друго мнение, а и не се сещам да съм ви засегнала. Първо – не аз съм започнала първа с лични злобни заяждания; второ – не става дума за финансиране на куклени театри, а на Кукления отдел към Плевенския театър /за съжаление леката ирония ви е убягнала, въпрос на интелектуална рефлексия/; трето – нямам представител във властта, в смисъла, в който вие намеквате – що се отнася до Красимира Филипова, ако нея визирате,не просто „заема важен пост в някаква културна комисия“, а е шеф на Дирекция в Министерство на културата, и ако не знаете, да ви кажа – голям защитник е на Плевенската филхармония. Много е ангажирана със случващото се. Така, че тя е ваш представител във властта; четвърто – не съм чула за „някакви пари за филхармонията и айде юриш да им ги взема“ -ама хич не сте наясно с материята /ужасен израз, между другото/
        Следващо – над 220 хил.лева,не само за за плевенските културни параметри, не са никак малко пари /пенсия-150 лв, а в Плевен и региона – средна заплата малко над минималната в страната/ – така че с вицовете по- спокойно. А, вие уважаеми, що не се върнете в Плевен, та да вземете да помогнете нещата да потръгнат в европейска посока. Така, че да ми разсъждавате как се прави култура тук, или там, високомерно да ме съветвате, не става.Благодаря, не сте конструктивен. А къде съм била, какво съм видяла, чула и участвала – щях да ви разкаже, само че при друго ниво на диалога. А по линия на традициите – о, и вие сте част от една неизкоренима традиция – тази на пълното вживяване във всичкоможенето и всичкознаенето. Ще ви очаквам с голямо нетърпение на сцената на зала „Катя Попова“ заедно с Плевенска филхармония.И желая успех.

    • Алеко Антонов

      Стоянова, нямах намерение да Ви отговарям, защото с езика, с който изразявате мислите си, с разсъжденията Ви относно, в частност, музикалната култура не само на Плевен, а въобще, нямате нищо общо с нея, а и не можете да ме развълнувате с изнесения реферат на тема „посткомунистически възгледи“ на хора, които са над интелектуалното Ви ниво, имат в пъти повече принос за този град и са свързани с миналата, сегашната и бъдещата му история. Ще Ви заявя само, че потънала в евтино критикарство , ще пропуснете доста от бъдещето на Плевен . А и този град няма нужда от подобна загриженост.. Що се отнася до „крилото на партията майка“ доказвате присъствието си в редиците на евтините политиканчета, будейки „сълзи“ в очите ни от умиление и преклонение към будната Ви гражданска съвест. Във всеки случай искам да живея в свят, корено различен от вашите елементарни виждания и нямам никакво желание да ръководя нещо, което е доведено почти до разруха. Аз съм си изпълнил моите задължения и не берете бели кахъри относно житейското ми кредо. Просто не ви стигат доста неща и диалога ми с Вас е доста скучен.

  26. До Анна Стоянова:
    Това, което написах е моето мнение. Мисля, че за да се прави истинско елитарно изкуство, то не е в състояние да се самоиздържа. Следователно би трябвало да се финансира или от Министерство на културата, или от Община Плевен. В случая с Плевенската филхармония една част се финансира от Министерство на културата, и останалата част от Община Плевен. С прекъсване на финансирането от една от тези институции, на практика се разрушава съществуването на цялата филхармония.
    Казвате, че сте виждали как работи системата на други места. Кажете например как се финансира Берлинската филхармония? Която е несравнимо много по-голяма като щат, и като заплащане на музикантите (сравнени с Плевенската филхармония).
    Все пак аз съм само инженер, но имам роднини музиканти и знам каква е ситуацията с музикалното изкуство в Плевен. От близо 20 години не живея в Плевен, и като гледам на къде отиват нещата, няма да се върна да живея за постоянно в хубавия си роден град.
    Ако може да Ви задам един въпрос:
    Защо в София е възможно да съществува Операта, Софийска филхармония, толкова много театри…… а в Плевен да не е възможно това?
    Когато има желание, се намират начини и възможности.
    Как един кмет като Цонко Цонев направи от едно малко градче като Каварна рок-столицата на България? Защо в Плевен не се организират концерти на световно известни групи? Как Джон Лорд (бог да го прости) преди време направи концерти в Пловдив, а не в Плевен например? Как Aerosmith ще имат концерт в София, но не и в Плевен?
    Моля, отговорете ми на тези въпроси…

  27. Анна Стоянова

    Г-н Тодоров, отново ще ви попитам“Какво разбирате под елитарно изкуство, което се случва, или искате да се случи се в Плевен?Аз мога да ви дам пример за такова,в най-чистия му вид – театърът, който прави българският режисьор Иван Станев в Германия . Сам ще се сетите,че това не е възможно тук – причини бол. Тъй като не живеете в Плевен, допускам – не сте съвсем наясно със ситуацията около филхармонията.Никой не прекъсва финансирането й,раздухва се един провинциален скандал,в който истината не играе никаква роля.
    А въпросите ви са риторични, и простете, най-приятелски ви казвам – леко наивни. Задавайте ги на управляващите в този град през последните 20 години. Хубавият ви роден Плевен е скучен, сив, пълен с равнинни хора,които не виждат по далече от носа си….А ето, един възможен кратичък отговор..Хората, г-н Тодоров,хората….
    Благодаря ви и за тона.

  28. Плевенска филхармония

    Утре, 17 януари 22ч. по БНТ Свят ще бъде излъчен за втори път концерта на Плевенска филхармония и хор“ Гена Димитрова“ от миналия месец в най-престижната зала „България“ ! Третото излъчване на концерта ще бъде по БНТ 1 в последната седмица на януари. Първото, което вече мина бе на 24 декември, Бъдни вечер ! Има една поговорка “ Когато фактите говорят и боговете мълчат “ !!!

  29. Тръстеник

    http://plevenzapleven.bg/blog/2014/01/13/пропуснали-сте-участието-на-децата-от-17670/
    Предлагам и на читалището в тръстеник да бъдат отпуснати 200 хил.лв. и тях ги дават по БНТ!

    • Анна Стоянова

      Браво „Тръстеник“, подкрепям ви изцяло.А предаването, в което са участвали прекрасните деца от Тръстеник ще го повтарят още два пъти по БНТ и БНТ свят. Жалко, че град Тръстеник е част от Община Долна Митрополия, та нещата с финансовото подпомагане се усложняват. Може пък Плевенска филхармония да направи един благотворителен жест за младите си колеги по телевизионни изяви, нали всички призовават да подпомагаме изкуството сред подрастващите.

      В говорилнята, която се заформи, забравих да питам нещо много важно уважаемите коментиращи музиканти и музикантки. Кога ще се разгневите, ще тропнете по масата, ще поискате оставки за това, че Плевен не отбеляза по достойнство и подобаващо 90-годишнината от рождението на Катя Попова. Януари трябваше да бъде нейният месец и да бъка от музикални събития и точно филхармонията да е в центъра, и музикалната общност- представители, на която тук толкова са се разпалили…. Щели били сме да я честваме през февруари, щото досега сме спали…Иначе – ред сълзи, ред носталгии, Плевен това, Плевен онова, традиции, националност, духовност, измислена престижност,високо музикално майсторство…Знаете ли Бургас как изглеждаше през октомври, когато се отбелязваше 90 години от рождението на Апостол Карамитев – моля, не ме питайте кой е той.Не знаете, но не ви и трябва.Та великата Катя Попова ще я честваме с една хубава инициатива на Историческия музей.Засега толкоз.

  30. Izbiraite 4itavi hora koito da pomagat za razvitieto na kulturata .Otno6enieto na drugarq Velinov e qsno toi nqma sarce za taq rabota.Saveta mi kam nego e patq da si hva6ta patq i dale4e ama mnogo dale4e ot kulturata.

  31. Плевенска филхармония

    Анна Стоянова, кой е последният концерт който посетихте в зала „Катя Попова“ ? Спомняте ли си програмата, солиста, диригента?

    • Анна Стоянова

      Ей, г-н „Плевенска филхармония“, всъщност /не/драги г-н Евлоги, или който и да сте.Вместо да ме питате кога за последно съм ходила на концерт на Плевенската филхармония – що не помислите, отговори не искам, над другите неща. Ама мълчание, страх, мижитурстване! Или просто – само способност да се злослови и др. такива крайно несимпатични действия. Нали няма да се изненадате, ако ви кажа, че бях сред публиката на концерта в зала „България“. Моля ни, не ми пишете повече лично, защото ще стана груба, а и имам какво да кажа

      P.S. Избягвам да ходя в зала „Катя Попова“ – освен, ако не е нещо изключително.Там човек се чувства неуютно, некомфортно и малкото удоволствие си заминава.Поработете над този проблем, вместо да пишете и да се отдавате на „чувствено-женски“ занимания – например, като така типичното плевенско клюкарстване. /Да ме прощават всички дами/ .Ако сте истински мениджър, не стойте трепетно пред компютъра, ами се борете и въобще работете.

      • Плевенска филхармония

        успокойте се

      • Много сте проста ,г-жо Никоя! Приравнили сте се с най-„равнинните“ хора от Плевен….

        • Анна Стоянова

          Леле, какво високо ниво на адвокатлък.Вие може би сте г-жа „Някоя високопланинска“.Пълен майтап.

  32. Тръстеник

    и колегите от Телиш трябва да хапнат от баницата за 200 000, защото тях също ги дадоха по БНТ и то точно на Коледа!
    https://infopleven.com/филм-за-коледарската-група-в-телиш-изл/

  33. КАКВА Е ТАЗИ ФИЛХАРМОНИЯ 70 ЧОВЕКА БЕ? ТЯ ВИЕНСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ НЯМА ТОЛКОВА

  34. Педро с баданарката

    ВЕЛИНОВ , НЕ СИ ЧОВЕК , КОЙТО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАНИМАВА С КУЛТУРА . ДНЕС РАЗБИРАМ , ЧЕ СИ ДЪЛГОГОДИШЕН СЛУЖИТЕЛ И ДОНОСНИК В Б К П . ТИ И ДРУГОТО СЪРДИТО СТАРЧЕ ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ . ВЗЕМЕТЕ СЕ МАХНЕТЕ И ДВАМАТА ДА НЕПРЕЧИТЕ НА МЛАДИТЕ . ВСИЧКИ РАЗБРАХА , ЧЕ СТЕ ВЪВ ВСИЧКИ ЗАДКУЛИСНИ КОМБИНАЦИИ С МИРИС НА ПАРИ. ХОДЕТЕ СИ ВЗИМАЙТЕ ПАРТИИНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПЕНСИИКИ . МА ХАЙ ТЕ СЕ !

  35. Не съм от Плевен.От друг областен град съм , в който има също симфоничен оркестър.Ходя редовно на концертите им и то с най-голямо удоволствие.Не мога да кажа, че залата е винаги пълна, но някога преди години, когато нямаше такива „ценители“ на изкуството и „доброжелатели“, като тези Г-жи и Г-да, с които водите споровете, залите бяха пълни, културата беше на светлинни години по ниво от сега.Сега „чалгата“ е завладяла умовете на псевдокултурните.
    Малко късно попаднах на този материал, но се надявам спорът да е разрешен в полза на здравия разум , а именно в полза на Плевенската филхармония, иначе- жална и майка на България с такива хора……

  36. Велинов- комсомолец какво да го правиш?…….?

  37. Здравейте, аз съм г-жа Роуз Badmus, частен кредитор заем, който дава живот времеви възможности заеми. Имате ли нужда Имате ли нужда от консолидация заем или ипотека? Търсене размер на 2%. Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ние прави надежден и бенефициент помощ и ще бъдат готови да ви предложим заем. Така се свържете с нас днес по електронната поща на адрес: (roseofsharonfinance @ gmail.com)

  38. Здравейте,
    Това е да се информира широката общественост, че г-жа Morgan Сърна, частен заем заемодателят има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и компании по ясен и разбираем език и състояние. свържете се с нас днес по електронната поща на адрес: [email protected]