Акценти
Начало / Общество / Цикада нашественик напада растителността в Плевен

Цикада нашественик напада растителността в Плевен

цикада нашественик мори растенията

Нов вид вредител се появи преди две-три години, но от тази година  започна масовото му нападения над дървесните и тревисти видове, като образува бели восъчни налепи по стеблата и по тънките клони. „Това е нов вид цикада – Metcalfa pruinosa, която най-вероятно е навлязла в страната ни от Източна Азия”, обясни биологът-еколог  доц. д-р Иван Райчев, ръководител на отдел „Природа” в Регионалния исторически музей в Плевен. Популацията на новия вид цикада нарасна застрашително и възрастните, както и следите от жизнената им дейност, могат да се видят по всички видове широколистна и тревна растителност и сериозно застрашават съществуването им, предупреди биологът.

Цикадите са бели на цвят с дължина около 1 см. Имат пробивно-смучещ устен апарат и се хранят със соковете на растенията, върху които обитават. При допир насекомите подскачат и отлитат на малки разстояния, което значително улеснява пренасянето им. Възможно е да се залепи върху дрехата на човек и така той да стане разпространител на вредителя, отбеляза Райчев.

Използването на пестициди не помага, а само зашеметява насекомите за известно време.доц. Иван Райчев Характерно за тях е, че нападат всички широколистни видове растителност,  без да проявяват някаква избирателност, като оставят паяжини след себе си, а засегнатите растения, ако са млади, е възможно да изсъхнат, допълни Райчев.  Когато цикадите усетят, че наблизо е някой от естествените им врагове – лястовици и прилепи, те се крият в образуваните паяжини, е забелязал при наблюденията си биологът.

Специалистите по растителна защита продължават да изследват агресивния вид и да търсят противодействие на инвазията му. За ограничаване на последващи покеления най-ефикасно е третирането на яйцата през ранна пролет.

Причината за появата на новите инвазивни видове  може да се търси в промяната на климата. Но най-често тези видове се оказват „пътник без билет” и црез яйца или възрастни индивиди се пренасят, залапени за товари и дори по дрехите на хората, обясни Иван Райчев  механизма за появата на нови видове, необичайни досега за нашите земи. Това най-ярко се забелязва  по поречието на реките, където с движението на плавателни съдове се пренасят семена на инвазивни растителни видове.  Такъв е  случаят с дивата тиква, която преди години изобщо не се е срещала по тези места, а сега е превзела бреговете на река Дунав, посочи екологът. Обвивайки се около дърветата, с тежестта си тя ги пречупва и така ги унищожава. Друг подобен вредител е поветът, който също се оплита и може да  пречупи под тежестта си дори 4-5 –годишно дърво.

Ето защо един от проблемите на европейската растителна защита е именно  борбата с растителните и животински инвазивни видове, които могат да се пренасят от континент на континент и са особено агресивни  в среда, в която нямат естествени вредители, подчерта доц. д-р Иван Райчев.

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...