Начало / Общество / Центърът за обществена подкрепа в Плевен работи постоянно над капацитета си

Центърът за обществена подкрепа в Плевен работи постоянно над капацитета си

Последните две години Центърът за обществена подкрепа в Плевен работи постоянно над капацитета си. Към днешна дата имат отворени 146 случая, научихме от Албена Димитрова, ръководител на Центъра.

Той е създаден през 2009 г. по партньорски проект между Община Плевен и Фондация „Екип”. Центърът е с капацитет 75 места. Целта му е да подкрепя децата и семействата  в риск на територията на община Плевен. Интересът е голям и услугите ни се ползват не само от живеещите на територията на общината, а и на територията на цялата област Плевен, поясни Димитрова.

Основно услугите са насочени към превенция на отпадането от училище, като се работи както с деца, които са застрашени от отпадане от училище, така и с вече отпаднали, за да бъдат монивирани да се върнат отново в класната стая. Работи се  както със самото дете, така и с неговото семейство, обследва се приятелската среда, извършват се консултации с педагогическите съветници, с класните ръководители и учителите в съответното училище. Провеждат се и групови занимания по определени теми, зададени от съответното училище. Подобни групови занимания се провеждат и по преценка на специалистите от Центъра, когато смятат, че това ще подобри работата им с конкретно дете.

В Центъра за обществена подкрепа работят също за превенция на отклоняващо поведение и агресивните прояви на децата в училищата – проблем, който става все по-сериозен в последно време.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...