Акценти
Начало / Политика / Цветан Антов: Три пъти се е увеличила подкрепата за АБВ в селищата от община Плевен, имаме реален потенциал за увеличаване

Цветан Антов: Три пъти се е увеличила подкрепата за АБВ в селищата от община Плевен, имаме реален потенциал за увеличаване

АБВ- Цветан Антов

С около 70 на сто се е увеличила подкрепата за АБВ в област Плевен само за няколкото месеца между вота за Европарламент и изборите за Народно събрание на  5 октомври. Това отчете на пресконференция днес Цветан Антов, областен координатор на АБВ – Плевен.  Той посочи, че в селищата от община Плевен увеличението на гласовете  за АБВ е три пъти – от 201 на евроизборите до 616 за изборите за парламент. Общо за община Плевен гласовете за АБВ са 3 813.

Цветан Антов отчете, че в Плевен с най-висок процент се е повишила подкрепата за АБВ в жк „Сторгозия” – с 82%, в жк „Дружба”  подкрепата за АБВ се е увеличила с 73% в сравнение с евровота, а в кварталите  „Юнско въстание” и „Мизия” увеличението е съответно с 60 и 40 на сто. Населените места от община Плевен, в които резултатите са увеличени от два до три пъти са: Брестовец, Буковлък, Върбица, Горталжво, Гривица, Коиловци, Николаево, Опанец, Радишево, Търнене, Дисевица, посочи Антов.

Общо за област Плевен гласовете за АБВ са 6  827, като най-висок ръст имат в община Никопол – тройно повишение на гласовете. Ръст на гласовете от АБВ отчитат и в общините Пордим, Кнежа,  Долни Дъбник. „В община Белене също имаме увеличение на гласовете, но не е пропорционално с увеличаването на избирателната активност”, отчете Антов.  Единствено под 4% са резултатите им в Червен Бряг и Долна Митрополия.

Цветан Антон не скри, че е очаквал да получат повече гласове в област Плевен, но все пак  отбеляза, че постигнатия резултат е трети в страната след Перник и Враца. „За съжаление системата за разпределение на гласовете, не ни отреди да имаме депутат от Плевен. Но смятам, че имаме потенциал за увеличаване на подкрепата”, изрази оптимизъм областният координатор на базата на постигнатия ръст в подкрепата за АБВ.

А водачът на листата за 15 МИР – Плевен – Румен Петков, допълни, че вече имат твърдо ядро от 70-80 000 твърдо ядро избиратели в страната, което  показва, че в АБВ те виждат трайно решение  и аргументи за гласуване на базата на политика. Петков отчете, че 52% от гласувалите за АБВ са с висше образование, а 61%  са жени. По отношение на възрастовата структура Петков коментира, че са получили  голяма подкрепа от хора в активна възраст – между 18 и 50 години, като в групата на 18-35-годишните са 23% от избирателите им, а в групата 36-50 гг – 38.5%. Над 50 г. са 39.5% от гласувалите за АБВ. Това ни кара да сме сигурни в едно бъдещо представяне, категоричен е Петков.

 

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...