Акценти
Начало / Култура / Хор „Славянка“ спечели златен медал от Четвъртия национален песенен фестивал в село Реселец

Хор „Славянка“ спечели златен медал от Четвъртия национален песенен фестивал в село Реселец

хор "славяни"

Женският народен хор „Славянка“ към Народно читалище „Христо Ботев – 1930 г.“ в с. Славяни спечели първо място и златен медал от Четвъртия национален песенен фестивал в с. Реселец, Община Червен бряг, в категорията „Обработен фолклор“, информират от Община Ловеч. Фестивалът се проведе на 27 и 28 септември и бе организиран в памет на знаменития музикален педагог, радетел за издигане на българската народна и хорова песен, посветил живота си на издирване, съхраняване и разпространяване на песенни бисери от нашия фолклор – Христо Ковачев.

Тази година хорът има десетки участия в редица събори и фестивали от местно, регионално и национално ниво. През лятото спечели второто място на 21-ия събор „Беклеме 2014“. Миналата година пък завоюва бронзов медал от участие в събора в с. Царевец, Свищовско.

Създаден през далечната 1953 г., хоровият колектив е водещото звено в художествената самодейност на читалището. Трансформиран от хор във вокална група, тази година той е възстановен като Хор за обработен фолклор (тригласно пеене). Наред с дългогодишните участнички самодейки колективът е попълнен с шест млади момичета, доказателство за приемственост между поколенията в славянското читалище. Благодарение на художествения ръководител Милко Михов и упорития труд на всички самодейки пред публиката се представят песни от всички фолклорни области на България.

Настоятелството на читалището и цялата общност на селото благодари на хористките за поредното високо отличие и им пожелава здраве и нови творчески успехи.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...