Акценти
Начало / Икономика / Френски инвеститор с намерение да разкрие 500 нови работни места в Плевен

Френски инвеститор с намерение да разкрие 500 нови работни места в Плевен

Плевен

Фирма „Плевен Ритейл център” ООД, която през 2006 г. закупи от Община Плевен парцел  в жк „Сторгозия” в района на ЛВТ с намерение да строи там мол, предлага на Общината ново споразумение за извършване на инвестиции. Във връзка с това на предстоящата на 28 ноември сесия на Общински съвет – Плевен кметът ще внесе предложение за създаване на временна комисия за разглеждане на постъпилото предложение за инвестиционни намерения. Като до 10 декември тази година комисията трябва да внесе доклад в Общинския съвет с констатации и препоръки относно направеното предложение от „Плевен Ритейл център” .

„Плевен Ритейл център” (ПРЦ) се отказва от строителството на мол, като причина за отказа й е финансовата криза, засегнала изключително негативно строителния сектор в страната, най-сериозно  – сегмента на търговските комплекси. Затова от фирмата са взели решение да не инвестира в проект, който е обречен на фалит. Построяването на ненужен мол би било пагубно не само за инвеститора, но и вредно за жителите на град Плевен, защото фалитът на един бизнес винаги ноди до изпадане във финансово затруднение на свързаните с него търговски партньори и често е причина за други фалити и загуба на работни места, обясняват от фирмата.

Затова са се насочили към търсене на стратегически инвеститор, който би създал реални работни места в града и региона чрез развиване на истинска производствена дейност. От ПРЦ са открили такъв партньор във френската компания „Нексънс”, която е глобален лидер в производството на кабели и кабелни системи с присъствие в 40 страни и търговска дейност навсякъде по света.

Осъществяването на инвестиционния проект ПРЦ-Нексънс не може да стане без подкрепата и гаранцията на Община Плевен, затова от ПРЦ предлагат споразумение за извършване на инвестиции в Община Плевен. Другият възможен сценарии е съдебен процес, допълват от ПРЦ.

Намерението на ПРЦ е на закупените терени да изгради производствена база, която да отдаде под наем на френската фирма или свързано с нея дружество. Първата част на проекта предвижда изграждане на база от близо 3 000 кв.м и още около 1 000 кв.м складово съоръжение и на близо толкова площ да бъдат изградени офиси, паркоместа и социално-битови помещения. Този първи етап от ПРЦ се ангажират да бъде завършен за 18 месеца, като поетапно бъдат разкрити не по-малко от 150 работни места. Като при реализирането на двете фази на проекта новите работни места да достигнат до 500.

При изпълнение на описаните в споразумението ангажименти двете страни – ПРЦ и Община Плевен, няма да имат имуществени, парични или каквито и да било други претенции една към друга, е специално записано в предложението за споразумение.

Досега от ПРЦ са заплатили цялата сума за имота в размер на 3 млн. 113 хил. лв.В последствие са придобили съседни два имота, присъединени към вече закупения от Общината.За периода от 11 октомври 2006 г. до края на 2012 г. фирмата е заплатила 89 682 лв. местни данъци.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...