Акценти
Начало / Култура / Филм как се приготвят домашно сирене и кашкавал заснеха в село Победа

Филм как се приготвят домашно сирене и кашкавал заснеха в село Победа

домашно сирене-проект-с.Победа

Читалище ”Зора -1990г.” в село Победа , община Долна Митрополия продължава реализацията на проекта „Вкусът на детството – хляб, мляко и песен – за вековоте”, по който организират видео и фото заснемане на приготвяне на традиционни български ястия.

Този път на фокус беше приготвянето в домашна обстановка на краве сирене,  кашкавал и кисело мляко. Натуралното прясно мляко бе осигурено от лични стопани, които отглеждат крави и имат умения в приготвянето на домашните продукти, обясниха от читалище „Зора”. Производителките демонстрираха процесите, а присъстващите проследиха всички етапи, през които преминава приготвянето на домашните млечни продукти. На демонстрацията присъстваха самодейци и доброволци –  мъже и жени на възраст от 34 до 77 години.  А докато течеше технологичното време за приготвянето на продуктите, самодейци изпълниха автентични народни песни.

проект-с.Победа

Демонстрацията е втората стъпка от представянето и опазването на нематериалното културно наследство, предвидена в проектните дейности. Предстои обучаването на деца и млади хора да усвоят уменията по приготвянето на домашно краве сирене.

проект-с.Победа

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...