Акценти
Начало / Култура / Филмът „Изток – Запад” представя кинолекторията на Регионалната библиотека

Филмът „Изток – Запад” представя кинолекторията на Регионалната библиотека

Общински съвет

Филмът „Изток – Запад” ще представи кинолекторията на Регионалната библиотека „Христо Смирненски”. Режисьор е В ролите ще видим Сандрин Бонер, Олег Меншиков, Катрин Деньов, музиката е на Патрик Дойл. Премиерата на лентата е през 1999 – във Венеция и Кан. През 2000-та година е номиниран за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм.

Филмът e френско-руска продукция от 1999 година, снимана в България. Той визира периода от 1948-те до началото на 1950-те – ерата на Сталин. Историята позволява да се разкрие механизмът на комунистическите режими и на хората между 40 и 50 години, на които им се налага да се променят заедно със всички трансформации на времето.

През юни 1946 г. руски емигрант (Олег Меншиков) и френската му съпруга (Сандрин Бонер) се връщат в СССР след краха на нацизма, подведени от Сталиновата пропаганда. Изваждат късмет – вместо в лагерите, ги заселват в комуналка и се опитват да ги приобщят към новото общество, само за да бъдат прекарани през няколко кръга на ада повече. След години французойката и детето успяват да избягат на Запад, благодарение на саможертвата на бащата и помощта на френска театрална звезда.

Една невероятна история за любовта, омразата и вечния стремеж на човек към по-добро са само малка част от цялостната съвкупност от компоненти, които са залегнали в основата на този филм.

Прожекцията в Регионалната библиотека ще е на 25 юни от 17.30 часа в Арт залата на 5-я етаж.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...