Акценти
Начало / Култура / Фестивалът „Мизия танцува” отново ще събере майстори на хорото от цялата страна

Фестивалът „Мизия танцува” отново ще събере майстори на хорото от цялата страна

Мизия танцува

Започна подготовката на четвъртото издание на фолклорния фестивал „Мизия танцува“ , който тази година ще се проведе на 1 ноември.  Това съобщиха организаторите Олга и Минко Мустакови от фолклорен клуб „Българско хоро” – Плевен.  Желаещите да се включат във фестивала надиграване вече могат да подават заявления.Срокът е до 27 октомври.

Тази година в регламента на фестивала ще има малка промяна. Участниците ще бъдат разделени в две групи – колективи до 30 танцьори и колективи над 30 танцьори. Друга промяна в регламента организаторите не предвиждат. Участниците отново ще се представят с две хора, като едното задължително е от северняшкия регион, а другото е по избор.

Ще бъдат връчени парични награди в няколко категории. В категория “Цялостно представяне” наградата за първо място е 400 лв., за второ място – 300 лв, за трето –  200 лв. и за двете групи. За най-добре представено хоро от Северна България наградата е 100 лв. Предвидени са и няколко специални награди – за “Най-оригинално представено хоро”, “Най-артистична група”,  “Най-атрактивна група”, “Най-стилна група”и др.

Четиричленно жури ще оценява представянето на танцовите клубове. Отново  за негов председател е поканена проф. Даниела Дженева – ръководител на ансамбъл „Тракия” – Пловдив. Членове ще са , носителят на „Оскар” за фолклор – хореографът Димитър Манов, Мария Евтимова – преподавател в НБУ, и доц. Георги Хинов – ръководител на Северняшкия ансамбъл.

Фестивалът ще се проведе в зала „Спартак”, но организаторите имат идея награждаването отново да е на открито. „След последното издание, когато направихме награждаването на площад „Възраждане”,  много хора ни спираха и питаха кога ще направим отново нещо толкова хубаво за града, дори ни питат защо не го правим два пъти в годината”, сподели Олга Мустакова.

За доброто провеждане на фестивала организаторите от клуб „Българско хоро” разчитат много на подкрепата на Община Плевен, която е съорганизатор и финансово подкрепя провеждането му.

„Миналата година във фестивала се включиха над 2000 танцьори от повече от 30 клуба в страната. Тази година също очакваме интересът да е голям, затова вече сме резервирали всички хотели и сме запазили места в няколко ресторанта в града”, обяви Минко Мустаков и обеща, че след напрежението на фестивалния ден ще има много веселба и танци.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...