Акценти
Начало / Образование / Учител от ПГ по туризъм – Плевен с награда „Лайтхаус”

Учител от ПГ по туризъм – Плевен с награда „Лайтхаус”

Николинка Личева – учител от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ – Плевен, е сред първите отличени с новоучредената годишна награда за учител по туризъм  „Лайтхаус”.  Официалната церемония по връчването на наградата се е провела по време на Националното съвещание на директорите на училищата по туризъм, членове на Асоциация на училищата по хотелиерство и ресторантьорство в България, и представители на бизнеса, министерството на образованието и науката и Министерството на туризма в Лайтхаус Голф&СпаРизорт – 25-26 юни 2015.

Носител на първа награда „Лайтхаус“ за учител по туризъм за 2015 е Дафинка Кънчева – учител от Професионална по туризма „Иван Павлов“ – Русе,  на втора награда е Николинка Личева – учител от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ – Плевен и  на трета награда – инж. Иванка Петкова – учител в Професионална гимназия по туризъм „Генерал Владимир Заимов“- Сопот.

„Предизвикателството днес е как да направим така, че образованието да стане основата, върху която да се гради една успешна икономика, младите хора да виждат пред себе си перспективата, а от българските училища да излизат подготвени специалисти. За целта ни е необходимо образование, което реагира достатъчно адекватно и бързо на променящата се икономическа среда и нуждите на пазара на труда, както и бизнес, който  проявява достатъчно гъвкавост и инициатива в развитието на човешките ресурси. Уверена съм, че посланията на форума ще допринесат за подобряване на разработваните политики и практики за утвърждаване на професионалното образование и обучение. Оценявам високо  усилията на организаторите и техния принос  за повишаване на качеството на  образованието. Учредената в партньорство с бизнес организации годишна награда „Лайтхаус“ за учител по туризъм е заслужено уважение и стимул за учителите”, се казва в  поздравителен адрес от Милена Дамянова, председател на Комисията по образованието и науката в 43-то народно събрание на Република България.

На поредната ежегодна среща на директорите на професионалните гимназии, членове на  Асоциацията по хотелиерство и ресторантьорство в България (АУХР) са обсъдени въпроси свързани с подготовката на бъдещите кадри за туризма, включване на нови професии в състезанията, организирани от Асоциацията, възможности за провеждане на ефективна практика на учениците в сферата на туризма, връзката с бизнеса за качествената подготовка на младите кадри. В срещата участват 52 представители на професионални гимназии, провеждащи обучение в областта на туризма,  представители на Министерство на образованието, Министерство на туризма и хотелиерския  бизнес. Националното съвещание‘2015 се провежда в рамките на проект „Проактивно развитие на човешките ресурси в областта на туризъм  в България“

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...