Акценти
Начало / Образование / Училища от Плевенско предлагат прием в защитени професии, заради нуждите на бизнеса

Училища от Плевенско предлагат прием в защитени професии, заради нуждите на бизнеса

IMG_7639защитени професии

Десет общообразователни и професионални гимназии в област Плевен са направили предложения до Министерството на образованието в държавния план-прием за следващата учебна година да им бъде разрешено да разкрият паралелки по така наречените защитени професии. Ако бъдат включени в списъка на защитените професии, това означава, че ще могат да разкриват паралелки с по-малък брой от установения минимум от 18 ученика, обясни Албена Тотева, началник Регионален инспекторат по образованието в Плевен. Всички предложения са съгласувани с Комисията по заетост към Областния съвет за регионално развитие, както и с регионалните структури на работодателите., обясни Тотева. Сега предстои защита пред комисия на образователното министерство, след което ще станат ясни утвърдените защитени професии за новата учебна година

Предложенията са огледани и прецезирани и отговарят най-малко на два от общо четири критерия за обявяване на една професия за защитена, разясни началникът на РИО. Критериите са през последните три  години да  не е осъществен план-прием в областта заявител по професията; обучението по професията през последните пет години се осъществява в маломерни паралелки или в такива с две професии и специалности; заявените потребности на пазара на труда са по-големи от завършващите обучението си по професията и  четвъртият критерий е необходимост от кадри за регионалната икономика, но не се предлага държавен план-прием поради непривликателност на професията или условията на труд.

Директорите правят тези предложения, защото разбират, че с навлизането на дуалната система в професионалното обучение съществуването на защитени професии ще съдейства до голяма степен за реформиране на професионалното образование, така че да подготвя кадри, необходими на пазара на труда, обясни мотивите за направените предложения Бисерка Илиева, директор на Професионалната гимназия по лозарство в Плевен, където предлагат да има защитена професия лозаро-винар. Целта е да образоваме средни кадри, за които има работа, а не да произвеждаме образовани безработни, заявяват директорите.

В област Плевен защитени професии предлагат в ПГХВТ-Плевен техник-технолог по експлоатация на хладилна техника, в ПГМХТ-Плевен  – технолог в хранително-вкусовата пормишленост, в ПГСАГ – Плевен – строител, в ПГ по земеделие в Кнежа – животновъд, в ПГЯЕ „Мария Кюри“ – Белене – електротехник,  в ПГ по машиностроене в Кнежа – заварчик и стругар, а  четири училища предлагат за защитена професия машинен техник.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...