Акценти
Начало / Образование / Училищата в Койнаре и Радомирци с благодарствени писма от ЦМЕДТ „Амалипе“

Училищата в Койнаре и Радомирци с благодарствени писма от ЦМЕДТ „Амалипе“

1523113-Амалипе

Благодарствени писма до училищата в Койнаре и Радомирци е изпратил председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“- Велико Търново, за представянето на обичая Василица пред посланици и министри в столицата, съобщават от община Червен бряг. Ученици от тези училища сурвакаха британския посланик Джонатан Алън, представиха ромския обичай в Министерството на вътрешните работи и в Министерството на отбраната. С поздрава „Бахтало Василий” и много ромска музика и танци децата от Койнаре огласиха и Институт „Отворено общество” в деня на ромската Нова година.

В благодарствените писмата се посочва: „Вашето изключително представяне по повод Василица за нас са ценен израз на подкрепа, а за институциите, които посетихте, важно условие да не забравим, че слънцето свети еднакво за всеки!“

Инициативата е на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”, а включването на червенобрежките деца в тази национална кампания не е случайно. В редица училища от общината в последните години се изпълняват проекти на ЦМЕДТ „Амалипе“. Над 140 деца от училищата в Койнаре, Глава и Радомирци имат часове по ромски фолклор.

 

 

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...