Акценти
Начало / Култура / Утре откриват изложба, посветена на художника Венцислав Тулешков

Утре откриват изложба, посветена на художника Венцислав Тулешков

Експозиция от 10 живописни платна на Илиан Йорданов ще бъде открита на 29 август, събота, от 18.30 часа в Художествена галерия в град Левски. Изложбата е в памет на художника Венцислав Тулешков и е озаглавена „С помен за Вильо”.
Платната на Илиан Йорданов са създадени в памет на неговия приятел – художникът Венцислав Тулешков, напуснал този свят в края на август 2012 г. За Венцислав Тулешков казват, че той градеше в картините си Храма – не материалния, а този, който е в човешката душа, с изтънчена чувствителност към тревогата, болката и надеждата, с вяра в пластичния живот на картината.
Венцислав Тулешков е роден на 8 май 1943 г. в град Левски. След като завършва средно образование в родния си град и службата в армията, учи в Техникум по приложни изкуства (Техникум по художествени занаяти) – София. От 1970 г. работи като директор на Художествената галерия в родния гр. Левски до 2005 г. Член на СБХ – секция „Живопис”. Има 28 самостоятелни изложби и над 100 участия в общи изложби у нас и в чужбина. Негови картини притежават Националната художествена галерия – София, Художествените галерии в Плевен, Габрово, Сливен, Добрич, Каварна и много частни колекции.
Той беше удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на град Левски и населените места съставни на общината” на 18 юли т.г.на тържествена сесия на Об С-Левски.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...