Начало / Култура / Успешна година изпращат плевенските писатели

Успешна година изпращат плевенските писатели

Таня Любенова

Отиващата си 2014 г. бе успешна за плевенските писатели. Нови книги издадоха Димитър Цанов, Ена Цветанова, Цветан Лалов, Елена Вълкова, Христина Комаревска, Гюлшен Алиева, Лалка Павлова, Вера Стефанова, Веселин Чернялски, Венета Николова, Витка Витанова. В началото на новата година се очакват да излязат от печат и книгите на Осман Мустафов и Ирена Цветкова.

Освен премиери на нови книги, както винаги писателите имаха и своите общи литературни четения, посветени на различни годишнини и празници. Между тях можем да споменем двете гостувания в София, където плевенчани организираха и активно участваха в паметна вечер, посветена на 100 години от рождението на един от основателите и първи председател на плевенското литературно сдружение, големият български поет и преводач Александър Муратов, както и в честването на 95 години от рождението и 70 години от смъртта на Цветан Спасов, организирано от землячеството в  София.

SAM_8133 Лалка Павлова-Христина Комаревска

През 2014 год. бе подготвено и излезе от печат поредното издание на алманах “Мизия”, където литературните творци на Плевен се представят с поезия, проза, публицистика и есеистика, детска литература и хумор, както и с преводи от руски и гръцки език.

В навечерието на Деня на будителите бяха връчени годишните награди “Рена Попова” за литературната продукция от 2013 г. Голямата награда за цялостно литературно творчество получи Лалка Павлова; за поезия – Татяна Любенова; за проза – Иван Стефанов; за детска книга – Веселин Чернялски; за публицистика и преводи – Христо Ганов и за хумор – Илко Иларионов.

писатели Москва

През годината плевенски автори гостуваха в град Лобня, Русия,  където бе представен двуезичен сборник с поезия от 18 плевенски автори. Плевенчани очакват своите приятели от Русия на предстоящата десета Международна литературна среща “Побратимени светове” в Плевен, която ще се състои по традиция в края на месец май. Тогава ще бъде представен подобен сборник с преводи от руските автори. Още едно гостуване от тази година – в Албания, завършва с появата на книга – Албена Декова и Вангелис Зафиратис са подготвили съвместна книга с есеистика. Тя също ще бъде представена по време на Международната среща. Много от плевенските автори имаха своите изяви на високо национално ниво чрез публикации в различни алманаси, списания и сборници, получиха награди от конкурси и форуми.

Илко Иларионов роман представяне

През новата 2015 г. предстоят премиери на новоизлезли книги, както и  традиционно общите литературни четения – посветени на празниците на виното и любовта, честване годишнината на Васил Левски, националния празник, празника на жената и на пролетта. Най-важната работа, която плевенските писатели обаче трябва да свършат през първите три месеца на новата година е свързана с подготовката на предстоящата Международна писателска среща “Побратимени светове”, на която ще гостуват писатели от Русия – Лобня и Ростов на Дон, Гърци, Албания, Македония и Сърбия.

писатели

Със сигурност литературният живот в Плевен не може да бъде оценен като беден. Той е доказателство не само за съхранена литературна традиция и реализация на плевенските творци, но и за истинския духовен влог, с който те се вписват в канавата на плевенския културен свят.

Татяна Любенова

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...