Акценти
Начало / Култура / Уникална операция за България: С хеликоптер пренасят метален покрив за базиликата в Ловеч

Уникална операция за България: С хеликоптер пренасят метален покрив за базиликата в Ловеч

С хеликоптер на Националния авиоотряд ще бъде пренесена металната конструкция, която ще покрие базиликата в Средновековната крепост в Ловеч, информират от Общината. Монтажът ще бъде реализиран на 24 или 25 септември в 10,30 часа – в зависимост от метеорологичните условия и в рамките на СМР по проекта „Подкрепа за развитие на туристически атракции в Община Ловеч”, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г.

Конструкцията представлява стилизиран кръст, в пресечницата на чиито рамене се оформя купол. Основата му ще е с размерите на вероятния купол на църквата. Идеята за „покриването“ на базиликата е породена от силния интерес на млади двойки от цялата страна да се бракосъчатаят точно тук. Така в очертанията на базиликата ще се провеждат сватбени ритуали.

Тежкият товар ще бъде пренесен и монтиран с хеликоптер в четири последователни полета, тъй като няма друго технологично решение за монтажа му. Поради огромната тежест на съоръжението строителите ще разполагат само с по две минути за поставянето на всеки от четирите модула. Маршрутът на хеликоптера минава над незаселена зона. По време на монтажните работи достъпът вътре в крепостта ще бъде забранен.

Това ще представлява интерес за широката общественост, тъй като е уникална за България операция, още повече че се прави и на обект, който е паметник на културата от национално значение. Използването на хеликоптер за СМР в границите на крепостта се случва за втори път в Ловеч. Огромният метален кръст, издигнат в олтара на базиликата, е първият елемент, монтиран там с подобна зрелищна акция преди повече от 15 години.

Проектът „Подкрепа за развитие на туристически атракции в Община Ловеч” е насочен към осигуряване на нови туристически атракции. Предвижда се на Средновековната крепост да се доставят и монтират най-съвременните техники за аудио-визуални спектакли, а Старата градска баня да се превърне в единствения в Европа виртуален музей на водата. По този начин ще се надгради вече постигнатото по предишни проекти.

Реализацията на проектните дейности ще вдъхне нов живот на два интересни и важни културно-исторически обекти, ще ги направи модерни, уникални атракции с разнообразни възможности за посетителите. Изпълнител на СМР е ДЗЗД „Вароша – МП“ – „Милепрес – Славчев“ ООД – Ловеч, и „Призма – ЕС“ ООД – Варна.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

3 коментари

  1. az sum edno mom4e ot lovech i vidiah helikoptera predi minuti noseshe neshto s vuje mn e wko az sam ot drastene ii mislia 4e poznavam paza4a toi me vidia

  2. az sum edno mom4e ot lovech i vidiah helikoptera predi minuti noseshe neshto s vuje

  3. napishete neshto 😀