Начало / Здравеопазване / УМБАЛ – Плевен, подкрепя декларация срещу насилието над лекари на Асоциацията на университетските болници

УМБАЛ – Плевен, подкрепя декларация срещу насилието над лекари на Асоциацията на университетските болници

3

УМБАЛ “Д-р Георги Старнски” се присъедини към декларация на Асоциацията на Университетските болници срещу насилието над лекари, съобщават от болничното заведение.

“През последните дни темата за насилието над лекарите за пореден път влезе във фокуса на публичното говорене. За нас лекарите, медицинските специалисти, за всички които работят в болниците обаче, тя никога не е преставала да бъде част от проблемите, с които се сблъскваме. И затова сме убедени, че дискусия по този въпрос трябва да има, докато той не се реши по категоричен начин. Ние ще подкрепим всяка мярка, която ще доведе до промяна, до спокойствие при изпълнението на задълженията ни.”, се казва в декларацията.

Въпреки инкриминирането на нападението над медицински лица и налагането на по-тежки присъди за подобни посегателства, на практика промяна в работата на медиците не е настъпило, уточняват от Асоциацията. По тази причина те настояват за прилагане на закона с цялата му строгост, за налагане на наказания за всеки, който посяга на друг човек, в това число и над лекар.

„Подобни категорични действия ще дадат ясен знак за нетърпимостта на държавата и на обществото към насилието, което се шири навсякъде и ще бъдат първата крачка за прилагане на пакет от мерки, които трябва да гарантират сигурността на работещите в Спешна помощ, в спешните отделения, в болниците”, настояват медицинските специалисти.

„За нас лекарите, Хипократовата клетва не е набор от думи, които изричаме при завършването си. Тя е подпис под договора, който сключваме с нашите бъдещи пациенти, че ще положим всички усилия да ги лекуваме „според познанията си и ще ги защитаваме от всички вредни неща“,

От Асоциацията подчертават, че приветстват всички усилия, които целят да се намерят механизми за гарантиране по-спокойната и сигурна работа на българските лекари и които трябва да бъдат част от мерките, които ще променят средата и условията, в които работят.

„Подкрепяме категорично намеренията на министъра на здравеопазването Петър Москов за осигуряване на присъствие на охранителна полиция, заедно с медицинските екипи в конкретни невралгични точки, където влизат екипите на Спешна помощ.

Убедени сме, че държавата ще изпълни своята функция и след като над една година осигури спокойната работа на депутатите в Народното събрание, сега ще намери необходимия ресурс да гарантира сигурността на българските медици.

В името на живота и здравето на всички български граждани!”, завършват обръщението си към обществеността от Асоциацията на университетските болници.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...