Акценти
Начало / Общество / Търсят се активни селянки за стартиране на собствен бизнес

Търсят се активни селянки за стартиране на собствен бизнес

DSCN2810

45 жени в риск от бедност от селските райони на Ловешка и Плевенска област ще бъдат обучени да стартират собствен бизнес. Основното изискване към тях е да са активни, а не отчаяни.

Търсят се 30 жени от Община Ловеч – от градовете Априлци, Летница, Луковит, Тетевен, Троян, Угърчин, Ябланица и селата около тях, и 15 жени от Община Плевен – от градовете Белене, Гулянци, Долна Митрополия, Долни Дъбник, Искър, Кнежа, Левски, Никопол, Червен бряг и околните села.

Одобрените кандидати ще преминат 5-дневно обучение. Ще им бъде предоставена и Карта на бизнес услугите в Северозападен район, която подробно описва дейностите на работещите в момента Бизнес центрове/инкубатори, включително техни програми, насочени към подкрепа на жени.

Дейностите са по проекта „Подкрепа за овластяване на жени от селските райони на Северозападна България”. Водеща организация е фондация „Джендър проект в България”, а партньор е Център „Отворена врата” – Плевен. Стартът на проекта с продължителност 12 месеца беше даден днес на пресконференция с участието на Станимира Хаджимитова, директор на Фондацията, Златка Мачева, ръководител на  Център „Отворена врата”, и Диана Кованджиева, координатор на проекта. Проектът е на стойност 20 845 евро. 18 690 евро от сумата се отпускат по Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г., т. нар. Норвежка програма, по която правителствата на Норвегия, Лихтенщайн и Исландия отпускат пари. Останалите средства са собствено участие.

Специфична цел на проекта е овластяване на активни жени от селските райони за преодоляване на бедността и социалната изолация чрез развитие на умения за социално предприемачество и алтернативен поминък за социално включване на уязвими групи от населението, включително роми, поясни Хаджимитова.

Един от очакваните резултати по проекта е изграждането на „подкрепяща местна общност”. Печалбата от създадените 3-5 социални предприятия ще бъде насочена в подкрепа на социалното включване на 40-50 жени и мъже от уязвими групи от съответните населени места за реализацията им на пазара на труда – жени, пострадали от домашно насилие и трафик на хора, жени с увреждания, самотни майки, жени в предпенсионна възраст, млади жени до 29-годишна възраст, жени на социални помощи, безработни и др.

Проектът е пилотен за страната и при успешното му приключване ще бъде приложен и в други селски райони на страната, където Националната мрежа от жени, работещи за развитието на селските райони, BG WoRD има членове. Повече от 400 жени от Мрежата ще получат информация за Проекта. Ще нараства кооперирането между членовете, а от там и ефективността й, предвиждат авторите й от фондация „Джендър проект България”. В момента се създава и Интернет портал на Мрежата – www.bg-word.org.

Ако резултатите от Проекта са очакваните, партньорите от двете неправителствени организации имат намерение да развият идеята си и да кандидатстват за финансиране от споменатата програма, само че в раздела за големи проекти на стойност около 200 хиляди евро, информира Хаджимитова.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

8 коментари

  1. Работя в град за да си плащам сметките но душата ми е на село, от там се изхранвам. Там желая да се прибера! Може ли да се включа в проекта?

  2. Няма такъв лъжлив и подъл човек като тази Златка Мачева(Мрачева) всичките и служители я напуснаха откакто го е отворила този център ,тя е един от многото кравопийци на държавни пари.Дано някой по вишестоящ прочете това което пиша и най после и предизвикат насрещни проверки ,за да я уличат и изобличат какви ги върши. С две думи и от този проект ще източи парички и на финала ще разказва как имала толкова добри и хуманни намерения ама видиш ли много е трудно и все и се пречи.

  3. Това е поредния балон на НПО-та. Едни хора да дебелеят за сметка на чуждото нещастие, да крадат безочливо и да заблуждават европейските си партньори. Златка Мачева държи палмата на първенстото за най-изобретателния мошеник, лъжец и демагог.

  4. Psevdo moralistka skrita zad fiktivnata si kauza, neka da si porazigrava konq sega, che ne se znae do Koga shte I se dava pole za izqva. Nikoi ne moje da raboti s tazi Jena, nito v organizaciqta I,nito v uchilishteto v koeto se natrese Kato pedagogicheski savetnik. A tozi proekt e porednata lajliva nadejda koqto se dava na tezi jeni, koeto e podlo I bezsramno. No kakto se kazva:nqkoi gleda tam ot nebeto….

  5. Psevdo moralistka skrita zad fiktivnata si kauza, neka da si porazigrava konq sega, che ne se znae do Koga shte I se dava pole za izqva. Nikoi ne moje da raboti s tazi Jena, nito v organizaciqta I,nito v uchilishteto v koeto se natrese Kato pedagogicheski savetnik. A tozi proekt e porednata lajliva nadejda koqto se dava na tezi jeni, koeto e podlo I bezsramno. No kakto se kazva:nqkoi gleda tam ot nebeto….

  6. Няма ли най накрая компетентните органи да се самосезират и да проверят как точно се правят тези така наречени проекти от тази жена Мачева, как злоупотребява със всичките си клиенти в нейните центрове а най вероятно и вече и с учениците от строителния където е назначена на работа а в същото време изобщо не ходи……….

  7. Такива мошеници няма и в холивудските продукции.Ама не е луд,който яде баницата!

  8. Ко стана с тия национални конференций на кризисните центрове в плевен…. То беше голям зор то беше голямо чудо и кво … Мачева постигна целта си да й дадат кризисния център в плевен и вече спря да прави конференций,ми така е вече като няма интерес ….