Акценти
Начало / Икономика / Трудови инспектори проверяват над 20 строителни обекта в Плевен и областта

Трудови инспектори проверяват над 20 строителни обекта в Плевен и областта

строител

Масирана инспекционна кампания в сектор „Строителство“ започнаха трудовите инспектори заради зачестилите случаи на тежки инциденти. В рамките на кампанията, която ще продължи до 30 септември, на територията на област Плевен ще бъдат проверени над 20 строителни обекта, научихме от Валентина Вълчанова, старши експерт в Инспекция по труда-Плевен.

По време на кампанията специално подготвени инспектори  ще обърнат  сериозно внимание  на информираността на работодателите и длъжностните лица как да осигурят по-безопасни и здравословни условия на труд на работниците и служителите си, обясни Вълчанова.

Предпоставки за тежките инциденти в строителството са необезопасени работни площадки и изкопи,  необезопасени електрически инсталации,  необезопасени и нестабилно фиксирани скелета.  Това може да доведе до падания от височина, свличане на земни маси,  до удари от падащи предмети.  Почти винаги подобни злополуки водят до тежки увреждания и дори смърт, показва практиката.

По оперативни данни на Националния осигурителен институт през първото полугодие на 2014 г. са регистрирани 102 трудови злополуки в сектор „Строителство“, от които девет са с летален изход. За сравнение през същия период на 2013 г. са допуснати 105 трудови злополуки в сектора, но от тях смърт са причинили 4 и една е довела до инвалидност.

Най-висок е относителният дял на трудовите злополуки, възникнали при изкопни работи  и вследствие падане от височина при необезопасени плочи, стълбища и строителни скелета.

Валентина Вълчанова поясни, че всички проверени обекти на територията на област Плевен ще подлежат и на последващ контрол, за да се установи дали са изпълнени предписанията на инспекторите по труда за отстраняване на нередностите.

В Инспекция по труда в Плевен, на  ул. Ал. Стамболийски №1 ет.5  работодателите ще могат да получат информация за наличните онлайн материали, които могат да им помогнат да подобрят условията на труд в своите предприятия.

Специално за кампанията е разработен въпросник за самоконтрол, който ще помогне на работодателите и отговорните длъжностни лица да определят сами доколко са изпълнили изискванията за безопасност и здраве при работа и какви пропуски имат, каза още Вълчанова.

В сайта на Главна инспекция по труда (http://www.gli.government.bg/) в рубриката „За работодатели и работещи”, подрубрика „Актуално”, в материала „Как да се избегнат злополуки вследствие свличане на земни маси” (http://www.gli.government.bg/page.php?c=51&d=1411) могат да се намерят специална инструкция и видеоклипове с добри практики за предотвратяване на тези инциденти. В същата рубрика може да се види и въпросникът за самооценка в сектор „Строителство“.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...