Акценти
Начало / Образование / Три нови специалности включени в проекта на план-приема за новата учебна година

Три нови специалности включени в проекта на план-приема за новата учебна година

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Три  нови специалности са заложени в Държавния план-прием за учебната 2014/2015 година в училищата в област Плевен, който е обсъден днес на заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие. На заседанието присъства началникът на РИО Плевен Албена Тотева и  експерти от инспектората.

В началото на заседанието Областният управител Ралица Добрева подчерта колко важно е образователната система да бъде съобразена с реалните търсения от страна на бизнеса, така че от българските професионални училища да излизат подготвени и конкурентоспособни на пазара специалисти.

В процеса на работа на комисията обстойно се обсъди и съгласува план-приемът, предложен и защитен от екипа на Регионален инспекторат по образованието – Плевен в състав:  Албена Тотева – началник на РИО,  Цветанка Тончева – старши експерт по професионално обучение и Снежана Георгиева – старши експерт по организация на средното образование.

Общо в област Плевен Държавният план-прием предвижда след 7 клас  прием да има в 22 паралелки в СОУ и 24 – в професионални гимназии, а след 8 клас  – 18 паралелки в СОУ и 49 – в професионални гимназии. Предвидени са също паралелки за вечерно и задочно обучение в СОУ и професионални гимназии, уточни Албена Тотева. В проекта за план-приема са заложени и паралелки със срок на обучение 2 години за ученици, завършили 8 клас на ресурсно подпомагане и помощни училища.

Едната от новите специалности – селски туризъм, е в Професионалната гимназия по земеделие в Кнежа.  Другите две са в плевенски училища. В Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване ще има прием по специалността „Декорация на органични материали”, а в Професионалната гимназия по туризъм – по специалността „Изпълнител на термални процедури”.

.План-приемът е изготвен при оптималното балансиране на броя ученици, завършващи съответно VІІ клас и VІІІ клас за придобиване на основно образование  в региона, с осигуряване на целодневната организация на учебния процес, с възможностите на материално-техническата база и кадровия ресурс, за обезпечаване на образованието и обучението в училищата от областта. Предложенията на директорите са подкрепени от кметовете на общините, Дирекция ”Бюро по труда”, социалните партньори и работодателски организаци, подчерта Албена Тотева.

Сега предстои проектът за план-прием за следващата учебна година да бъде представен   за одобрение в Министерството на образованието и  да бъде издадена заповед на министъра за неговото  утвърждаване.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...