Акценти
Начало / Култура / Творци с над 500 награди ще участват в Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова“

Творци с над 500 награди ще участват в Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова“

Мартин Кърнолски

Над 500 награди притежават участниците в 29-тото издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова“, който ще се проведе от 23 до 26 септември в Плевен. Това информира на пресконференция организаторът на събитието Мартин Кърнолски. В срещата с медиите участваха още представители на Община Плевен и директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски.

И тази година ще бъдат представени рядко виждани инструменти в България, информира Кърнолски. „На миналото издание беше представен тромпетът и подобни инструменти. Тази година Никола Пекович от Сърбия ще свири на хармоника. Това не е устна хармоника, а тип акордеон, тип баян – инструмент, който не е популярен в България“, разказа Кърнолски.  Музикантът ще изпълни разнообразни в стилове отношение произведения – от класически до съвременни, за да представи инструмента в цялата му красота.

Лора Маркова
Лора Маркова

Най-малката участничка във Фестивала е 11-годишната цигуларка Лора Маркова, ученичка на известната педагожка Благородна Танева. На сцената на талантите ще се изявят китаристи, флейтистка, талантливата виолистката от Плевен Камелия Първанова, пианисти, цигулари. Кърнолски със съжаление съобщи, че прекрасната плевенска пианистка Христея Маркова няма да участва във Фестивала, тъй като е получила болки в ръцете. Оперните певци са двама – сопраното Доротея Доротеева и баритонът Петър Димов.

Доротея Доротеева
Доротея Доротеева

Петър Димов
Петър Димов

Те ще открият фестивала на 23 септември в 19 часа с концерт в Драматично-куклен театър „Иван Радоев”. В програмата са включени арии и дуети из оперите „Дон Карлос” (от Дж. Верди) и „Евгений Онегин” (П. И. Чайковски). Във втората част на музикалното събитие ще прозвучи Концерт за цигулка и оркестър от Ян Сибелиус със солист Марк Бушков от Белгия.

Музикален домакин на събитието е Плевенската филхармония. Диригенти ще са маестро Деян Павлов и маестро Йордан Дафов. „Ние за пореден път сме изпълнители в този прочут Лауреатски фестивал. Аз бих желал певците да са повече, но така са подбрани изпълнителите. Това, което в последните години на мен не ми е достигало, е липсата на оперен спектакъл в рамките на този Фестивал – нещо, което по начало беше залегнало в статута в далечните години назад, в които и аз многократно съм участвал“, сподели директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски. Той изрази надежда, че в бъдеще такъв спектакъл ще стане факт.

Любомир Дяковски

Лауреатските дни „Катя Попова“ са посветени на 90-годишнината от рождението на световно известната оперна певица с плевенски корени. Всички концерт в рамките на Фестивала са със свободен вход.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...