Начало / Любопитно / Татяна Михайлова, учител по практика в Гимназията по ресторантьорство – Плевен: Карвингът може да направи коледната или новогодишната ни трапеза уникална

Татяна Михайлова, учител по практика в Гимназията по ресторантьорство – Плевен: Карвингът може да направи коледната или новогодишната ни трапеза уникална

SAM_7068-карвинг

Декоративното рязане на зеленчуци и плодове, известно като карвинг,  е начин да направите коледната или новогодишната си трапеза  уникална, сподели за InfoPleven Татяна Михайлова, учител по практика в Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване в Плевен. От 3 години тя води извънкласна форма по карвинг в училището.

В настоящия сезон най-подходящи за декоративно изрязване са морковите, дългата бяла ряпа, китайското зеле, зелените ябълки, обяснява Татяна Михайлова. Сред най-подходящите са и тиквите, от тях стават много красиви форми, допълва тя. Ползва се специален тай нож, но вкъщи всеки един от нас може да действа с и остро ножче за плодове и зеленчуци, за да изработва тези декорации. Така само в рамките на около 60 минути можете да наредите красива коледна или новогодишна трапеза, обяснява специалистът.

SAM_7075-карвинг

Карвингът не е скъпо изкуство, но е изкуство, категорична е преподавателката. Освен че трябва да притежава въображение, човек трябва да реши, че ще се забавлява, докато изработва всяко едно нещо. Мнозина се разтоварват, докато декорират, забравят всичко около себе си, споделя тя.

Карвингът е изкуство на 700 години, което възниква в Тайланд, обяснява Татяна Михайлова. Благодарение на това, че българка, обучавала се години наред в Тайланд, става световен шампион, карвингът пристига и у нас под това название. Иначе до 2010 г. е познат под името декориране.

SAM_7076-карвинг

SAM_7077-карвинг

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...

Един коментар

  1. Илиана Иванова

    Уникално изкуство!
    Поздрави на целия екип на Професионална гимназия по ресторантьорство ,търговия и обслужване г.Плевен.Благодарим за сътрудничеството през годините!Весели празници!
    Илиана Иванова