Начало / Икономика / С 4 на сто се е увеличила средната работна заплата в Плевен

С 4 на сто се е увеличила средната работна заплата в Плевен

заплата ръстПрез второто тримесечие на тази година средната работна заплата в Плевен и региона се е увеличила с 4 на сто спрямо първото тримесечие, отчитат от Териториалното бюро на Националния статистически институт в Плевен. Средната заплата в региона е достигнала 617 лв., показват данните, като за обществения сектор тя е малко по-висока – 729 лв., а в частния е по-ниска – 565 лв.

С най-високо средно месечно възнаграждение в Плевен и региона са били наетите по трудов договор във финансовите и застрахователни дейности. Техните средни работни заплати са достигнали 1 173 лв.  Веднага след тях по средна заплата се нареждат работещите в производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива – 1 133 лв. Държавните служители остават на трето място в красацията по средна месечна заплата с възнаграждение от  818 лв. Лекарите остават по-назад със средно месечно възнаграждение от  752 лв.

Данните на статистическия институт показват, че към края на първото полугодие в Плевен и областта по трудов договор са били наети 59 500 души. , което с един процент повече в сравнение с края на март.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...