Начало / Спорт / С четири медала се завърнаха от световно първенство каратеките на клуб „Спартак Плевен”

С четири медала се завърнаха от световно първенство каратеките на клуб „Спартак Плевен”

Състезателите на карате клуб „Спартак Плевен”, които участваха в състава на националния ни отбор за Световното първенство по Шотокан карате-до в Милано, Италия  спечелиха 4 медала.


Антонио Конов стана вицесветовен шампион на кумите в сериозната конкуренция на 15 систезатели при кадетите и след много оспорван и равностоен финален двубой със състезател от Сърбия.
При 8-9-годишните момчета Емил Костадинов спечели бронзов медал. Това е много добро постижение за малкия състезател, който през тази година успя да спечели и европейска титла.
Сред медалистите от това Световно първенство се нареди и Петър Петров, който ни представи отлично в отборните надпревари, приключвайки  без загуба в срещите си и така помогна за бронзовите медали в отборните надпревари в дисциплините кумите и кумите отборно микс . От Плевенския клуб в тези дисциплини се представиха също Антонио Конов и Нора Симеонова.
Тази година на Световното първонство се явиха над 1000 състезатели от 48 държави, което е два пъти повече участници в сравнение с миналогодишното състезание и това направи конкуренцията изключително оспорвана, обясни Милена Кирниколова, председател на карате клуб „Спартак Плевен” и селекционер на Федерацията по Шотокан за деца и юноши до 16 г.
Въпреки това 86-те състезатели в националният отбор на България успяват да класират отбора  на трето място по медали със спечелени 7 златни, 9 сребърни и 15 бронзови медала
15-те състезатели на плевенския клуб, освен спечелените четири медала, помагат за класиранията на отбора  във финалите на дисциплините ката индивидуално и отборно.
Росица Николова се класира четвърта при ката 16-17 г. ( на 2 стотни от бронза) в конкуренция от 21 състезателки. Четвърти е и отборът по ката при 16-20 г. девойки в състав Бетина Кисьова, Росица Николова и Екатерина Ядкова. Трите момичета остават само на точка след бронзовите медалисти.
5-то място завоюваха Драгомир Василев,, Ивайло Боев, Никола Йотов  и Гергана Атанасова.
Отборът  на клуба по ката при жените в състав Маринела Петрова, Росица Николова и Бетина Кисьова се класира шести. Шести остана и отборът по ката микс при 16-20 г. в състав Тодор Тодоров, Бетина Кисьова и Росица Николова. В индивидуалната надпревара в дисциплината ката при 8-9-годишните  Никола Йотов  се класира шести в конкуренцията на 27 деца.
Във финала на ката влезе Бетина Кисьова ( 16-17 г. девойки) и се класира осма от 21 състезателки. Отбоът по ката микс при кадети 12-15 г. в състав Марк Томов, Мирела Йолова и Драгомир Василев получи 8-ма оценка от 14 отбора
„Всеки състезател на клуба даде своя принос за престижните класирания в 6-тицата на отборните дисциплини и в 8-мицата на индивидуалните дисциплини в условия на голяма конкуренция”, изтъкна Милена Кирниколова.
Сега усилията на каратеките от клуб „Спартак Плевен” са насочени към подготовката за Европейското първенство по Шотокан карате-до, което ще се проведе през април 2013 г. в Егер ,Унгария. Акцентът в подготовката ще е върху дисциплините ката отборно и кумите индивидуално, обясни Кирниколова.
За повишаване на техническото си ниво в началото на ноември състезателите на клуба ще посетят семинар в София с участието на  живата легенда в шотокан  67-годишният Шихан Садашиге Като. А през декември им предстои да защитят своите по-високи технически степени пред Сенсей Лъчезар Ненов, който наскоро е избран за член на Управителния съвет на Световната Шотокан Федерация.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...