четвъртък , май 28 2015
Акценти
Начало / Спорт / С четири медала се завърнаха от световно първенство каратеките на клуб „Спартак Плевен”

С четири медала се завърнаха от световно първенство каратеките на клуб „Спартак Плевен”

Състезателите на карате клуб „Спартак Плевен”, които участваха в състава на националния ни отбор за Световното първенство по Шотокан карате-до в Милано, Италия  спечелиха 4 медала.


Антонио Конов стана вицесветовен шампион на кумите в сериозната конкуренция на 15 систезатели при кадетите и след много оспорван и равностоен финален двубой със състезател от Сърбия.
При 8-9-годишните момчета Емил Костадинов спечели бронзов медал. Това е много добро постижение за малкия състезател, който през тази година успя да спечели и европейска титла.
Сред медалистите от това Световно първенство се нареди и Петър Петров, който ни представи отлично в отборните надпревари, приключвайки  без загуба в срещите си и така помогна за бронзовите медали в отборните надпревари в дисциплините кумите и кумите отборно микс . От Плевенския клуб в тези дисциплини се представиха също Антонио Конов и Нора Симеонова.
Тази година на Световното първонство се явиха над 1000 състезатели от 48 държави, което е два пъти повече участници в сравнение с миналогодишното състезание и това направи конкуренцията изключително оспорвана, обясни Милена Кирниколова, председател на карате клуб „Спартак Плевен” и селекционер на Федерацията по Шотокан за деца и юноши до 16 г.
Въпреки това 86-те състезатели в националният отбор на България успяват да класират отбора  на трето място по медали със спечелени 7 златни, 9 сребърни и 15 бронзови медала
15-те състезатели на плевенския клуб, освен спечелените четири медала, помагат за класиранията на отбора  във финалите на дисциплините ката индивидуално и отборно.
Росица Николова се класира четвърта при ката 16-17 г. ( на 2 стотни от бронза) в конкуренция от 21 състезателки. Четвърти е и отборът по ката при 16-20 г. девойки в състав Бетина Кисьова, Росица Николова и Екатерина Ядкова. Трите момичета остават само на точка след бронзовите медалисти.
5-то място завоюваха Драгомир Василев,, Ивайло Боев, Никола Йотов  и Гергана Атанасова.
Отборът  на клуба по ката при жените в състав Маринела Петрова, Росица Николова и Бетина Кисьова се класира шести. Шести остана и отборът по ката микс при 16-20 г. в състав Тодор Тодоров, Бетина Кисьова и Росица Николова. В индивидуалната надпревара в дисциплината ката при 8-9-годишните  Никола Йотов  се класира шести в конкуренцията на 27 деца.
Във финала на ката влезе Бетина Кисьова ( 16-17 г. девойки) и се класира осма от 21 състезателки. Отбоът по ката микс при кадети 12-15 г. в състав Марк Томов, Мирела Йолова и Драгомир Василев получи 8-ма оценка от 14 отбора
„Всеки състезател на клуба даде своя принос за престижните класирания в 6-тицата на отборните дисциплини и в 8-мицата на индивидуалните дисциплини в условия на голяма конкуренция”, изтъкна Милена Кирниколова.
Сега усилията на каратеките от клуб „Спартак Плевен” са насочени към подготовката за Европейското първенство по Шотокан карате-до, което ще се проведе през април 2013 г. в Егер ,Унгария. Акцентът в подготовката ще е върху дисциплините ката отборно и кумите индивидуално, обясни Кирниколова.
За повишаване на техническото си ниво в началото на ноември състезателите на клуба ще посетят семинар в София с участието на  живата легенда в шотокан  67-годишният Шихан Садашиге Като. А през декември им предстои да защитят своите по-високи технически степени пред Сенсей Лъчезар Ненов, който наскоро е избран за член на Управителния съвет на Световната Шотокан Федерация.

За Антоанета Костова

Прочетете също:

Васил Стефанов

Червенобрежки боксьор грабна среброто на държавно първенство за ученици

Младият талант Васил Стефанов донесе поредния успех за Боксовия клуб на Червен бряг, информират от ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>