Начало / Култура / С фотоизложба в Регионалния музей отбелязаха Деня на археолога

С фотоизложба в Регионалния музей отбелязаха Деня на археолога

IMG_7157  РИМ изложба

С фотоизложбата „Ад Путеа – пътна станция на Виа Траяна” в Регионалния исторически музей в Плевен отбелязаха празника на археолога – 14 февруари. В нея чрез фотоси са представени най-интересните моменти и находки от неочаквано резултатните проучвания на крайпътната станция край село Рибен, извършени от плевенски археолози през 2013 и 2014 г.

IMG_7162   РИМ изложба

Изложбата беше открита снощи в една от залите на музея от директора Владимир Найденов, който отбеляза, че инициативата за проучванията край село Рибен са на кмета на община Долна Митрополия – Поля Цоновска, която е осигурила и голяма част от финансирането на разкопките. По-подробно за работата на обекта разказа главният уредник на отдел „Археология” – Петър Бънов, който е ръководител на екипа, извършил проучванията на Ад Путеа.

Сред ценните находки той открои  рядка варовикова ара, посветена на езическия бог Поробон, открита при разкопките това лято. Екипът е успял да разчете и 12 имена на обитатели на крайпътната станция, като за едно от тях Бънов предположи, че е от келтски произход.

IMG_7167   РИМ изложба

Посетителите на изложбата ще могат да видят хипотетична възстановка на станцията, снимки на любопитните находки, включително и на скелет, открит  от археолозите. Според тях той е от по-късен период  и няма отношение с живота в пътната станция. С шеговит надпис авторите на изложбата са обяснили тази находка. С подобни надписи се фокусира вниманието на зрителя и върху други интересни моменти от проучванията на Ад Путеа.

Екипът от Регионалния музей, работил на Ад Путеа, се надява тази година разкопките да продължат с финансовата помощ  на Община Долна Митрополия. Ще  подготвят и  проект, с който ще кандидатстват за финансова  подкрепа и от Министерството на културата.

IMG_7160  РИМ изложба

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...