Акценти
Начало / Здравеопазване / С тематични беседи и безплатни изследвания РЗИ – Плевен се включва в Европейската седмица за изследване за ХИВ

С тематични беседи и безплатни изследвания РЗИ – Плевен се включва в Европейската седмица за изследване за ХИВ

изследване за СПИН

От 21 до 28 ноември 2014 г. се провежда Европейска седмица, посветена на изследването за ХИВ. Инициативата е на независими експерти, които работят за ранната диагностика на ХИВ инфекцията. От България в Европейската седмица за изследване за ХИВ се включват 50 организации, между които и Регионалната здравна инспекция в Плевен. В два последователни дни – 27 и 28 ноември, здравни инспектори от РЗИ – Плевен ще проведат тематични беседи, анкетно проучване и предлагане на изследване за ХИВ/СПИН в Гимназията с преподаване на чужди езици в Плевен и в Медицинския университет.

Целта на Европейската седмица за изследване за ХИВ е  да повиши обществената информираност по отношение на вируса на човешкия имунодефицит, да популяризира изследването за ХИВ и да даде възможност на всеки да узнае своя ХИВ статус.

Факт е, че ефективното лечение на ХИВ, което е налично в европейските страни от средата на 1990-те години, доведе до рязко намаляване на случаите на СПИН и честотата на смъртните случаи, резултат от заболяването, съобщават от Министерството на здравеопазването..

Въпреки тези успехи се счита, че всеки трети европеец не е наясно с ХИВ статуса си. Броят на хората, заразени с ХИВ, продължава да нараства в Източна Европа. Експерти считат, че инфектираните с вируса в Европа възлизат на 2,3 милиона души. Основен проблем в целия регион е ненавременното диагностициране на инфекцията. 50% от ХИВ позитивните са диагностицирани късно, което забавя и достъпа им до антиретровирусна терапия.

Данни за резултатите от Европейската седмица за изследване за ХИВ ще бъдат оповестени на 1 декември, Световен ден за борба срещу СПИН.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...