Акценти
Начало / Общество / С празнично шествие и молебен Плевен отбеляза 24 май

С празнично шествие и молебен Плевен отбеляза 24 май

икона Кирил и Методий - шествие

С празнично шествие в Плевен започна тържественият ритуал по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. В 10.30 часа три основни лъча тръгнаха към барелефа на светите братя Кирил и Методий, който се намира в началото на едноименната улица зад Община Плевен.

шествие 24 май

Основният  лъч, предвождан от свещеници от плевенски храмове, митрополит Игнатий и ръководството на Община Плевен тръгне от площад “Стефан Стамболов” при ДКТ „Ив. Радоев”. Свещениците носеха голяма икона на светите братя Кирил и Методий, а за празничната атмосфера се погрижи Общинският духов оркестър, който зададе тон на шествието. Полицаи спряха автомобилния поток, за да може всички да се придвижат безпрепятствено до барелефа на светите братя.

НУ Христо Ботев

В основният лъч се включиха преподаватели и ученици от СОУ„Стоян Заимов”, СОУ „П. Яворов”, СОУ „Анастасия Димитрова”, ОУ „Д-р Петър Берон”, ОУ „Н.Й.Вапцаров”, НУ „Отец Паисий”, НУ „Единство”,  МГ „Гео Милев”, НУ „Христо Ботев” ,  ЦДГ от № 1 до 20,  ОДЗ от №1 до19 и ЦДГ, ОДЗ и учебни заведения от селищата на Община Плевен.

СОУ П. Яворов

До прогимназия „Цветан Спасов” към шествието се присъедини вторият лъч с ученици от ГПЧЕ, СОУ„Иван Вазов”, ОУ” Йордан Йовков”, ОУ „Васил Левски”, ОУ „Лазар Станев”, професионалните гимназии и Обслужващите звена в системата на народната просвета – УСШ, ОСО, ЦРД, МУЦТПО, ЦУТНТ.

ЦДГ Еделвайс

Третият лъч с участници от Медицинския университет, ДФСГ „Интелект”, СОУ „Христо Смирненски”, НУ „Патриарх Евтимий” и Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков” тръгна от  висшето училище и достигна до мястото на събитието.

МУ -шествие

ДФСГ Интелект

молебен

Пред барелефа на светите братя свещениците отслужиха молебен за здраве и благословиха всички присъстващи и дейците на културата. Децата от хор „Звъника” с ръководител Ваня Делийска изпяха „Родна реч”, след което кметът на града проф. Димитър Стойков приветства множество със светлия празник.

Димитър Стойков

„Още през 9-ти век солунските братя създадоха свещените знаци, чиято родина стана България и ги дариха на цялото славянство. Делото на първоучителите и техните следовници изгради силна и достойна българска нация, съхрани идентичността, традициите и вярата на народа ни през страшното петвековно робство. Затова 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е празник обичан и почитан като ден на национална гордост и самочувствие, празник на духовната щедрост. Каква по-голяма гордост и заслужено самочувствие, признание и почит, какъв по-достоен образ пред света? Поклон пред светлото дело на светите братя Кирил и Методий и техните следовници. Да пребъде българското слово и българските писмена! Вечно да е жив неповторимият български дух!”, посочи в словото си той.

Илиян Йончев

Приветствие към присъстващите поднесе и областният управител Илиян Йончев. „На днешния ден ние почитаме делото на светите братя Кирил и Методий. Те дават на страната ни това просвещение и знание, което по-късно ще ни превърне в доминиращ фактор на Балканите и в Европа не само във военно, но и в културно отношение. Стотици години по-късно 252 милиона души още използват азбуката, чието начало е поставено от славянските първоучители. Всяка година на 24 май звучи песента на Стоян Михайловски и Панайот Пипков, превърнала се в химн на празника и на родното ни училище. И всеки от нас си спомня с благодарност своите учители”, заяви Йончев.

цветя Кирил и Методий

Пред барелефа на Кирил и Методий бяха поднесени много венци и цветя от името на политици, народни представители, обществени и патриотични организации, учебни заведения, културни дейци, общественици и граждани.

24 май цветя

24 май цветя

24 май цветя

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...