Акценти
Начало / Любопитно / С много веселие руската общност отбеляза Масленица – празникът в снимки

С много веселие руската общност отбеляза Масленица – празникът в снимки

IMG_7450Масленица

С танци, песни, забавни игри и изобилие от традиционни ястия руската общност в Плевен отбеляза днес в Градската градина ритуалът Масленица, който е руският вариант на Сирни Заговезни.

На този ден на масата задължително се слагат блини (палачинки), които по цвят и форма са символ на слънцето и на настъпващата пролет, обясни Елена Бутанска, която от 43 години живее в България, но не пропуска този весел руски обичай.

По-подробно за смисъла на традицията разказа Светлана Бейдова, председател на клуб „Възход”, който е организатор вече за четвърта поредна година на празника. След което прикани дошлите да опитат от вкусните ястия, за да съберат сили за предстоящите състезателни игри.Имаше  скачане с чували, теглене на въже, хвърляне на метла.

IMG_7465Масленица

Имаше много танци и специални поздрави от танцовите колективи на читалище „Ракитин”. Наред с руските мелодии и популярната „Калинка”, звучаха и български народни ритми. Накрая имаше и Дунавско хоро, на което се хванаха всички заедно и така бяха обединени руската Масленица и българската Сирни Заговезни.

IMG_7516Масленица

Празникът завърши със запалване на символ на Масленица – сламеното чучело, облечено в женски дрехи. В специално джобче на роклята на чучелото се пускат листчета хартия. На тях всеки написва неща, от които иска да се отърве с края на зимата. След като чучелото беше запалено и изгоря, традицията повелява огънят да се прескочи за здраве. И възрастни, и деца се спуснаха да прескочат незагасналите пламъци, за да бъдат здрави и силни през годината.

IMG_7526Масленица

IMG_7529Масленица

IMG_7428Масленица

IMG_7430Масленица

IMG_7437Масленица

IMG_7438Масленица

IMG_7454Масленица

IMG_7470Масленица

IMG_7480Масленица

IMG_7495Масленица

IMG_7496Масленица

IMG_7503Масленица

IMG_7497Масленица

IMG_7523Масленица

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...