Начало / Общество / С курбан почетоха Свети Илия в Червен бряг

С курбан почетоха Свети Илия в Червен бряг

Светти Илия Червен бряг

С курбан почетоха Свети Илия в Червен бряг, информират от пресцентъра на Общината. На 20 юли Християнската църква почита Свети Пророк Илия. Празникът, наречен още Илинден, е сред най-тачените от българския народ. Вярва се, че Свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота. Заради силата, която притежава, го наричат Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник.

По утвърдена традиция в местността „Еезерото” в околностите на Червен бряг, там, където в миналото са се установили първите заселници на сегашното селище, червенобрежани правят курбан. Той се организира от Община Червен бряг с подкрепата на много спонсори и лични дарения на граждани.

С вярата, че възстановеният преди близо 15 години оброк е помогнал да ги задминат бедствията, градушките и водните стихии, и тази година хората отдадоха дължимото на светеца закрилник.

С/вети Илия Червен бряг

До прохладните води край чешмата в м. „Езерото” местният свещеник отец Красимир Лазаров отслужи благодарствен молебен и пожела: „Този курбан и водоосвещение да бъде благословение за душевно и телесно здраве. Нека със застъпничеството на Пророк Св. Илия, Господ ни подкрепя в трудни моменти, за да можем да градим един по-хубав живот, защото всички ние го заслужаваме”.

С песенен поздрав от Вокална група „Росна китка” при Обединена общинска организация на хората с увреждания започна народното веселие. За вкусната курбан чорба и бобената яхния заслужени благодарности, освен спонсорите, получиха и майстор готвачите от Домашния социален патронаж.

Свети Илия - Червен бряг

Община Червен бряг благодари на всички дарители, които от сърце се включиха в организацията на празника.

Снимки: tribunanews

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...

Един коментар

  1. Колеги, ще ви помоля да цитирате източника на снимките.

    Припомням ви, че са собственост на tribunanews

    https://www.facebook.com/tribunanews.bg